Imorgon avger alliansen sin regeringsförklaring. Svenskt Näringsliv tror och hoppas att den innehåller ett antal reformer som gynnar företagarna och därigenom skapar nya jobb.

När Urban Bäckström invigningstalade på organisationens näringslivskryssning i dag, torsdag, lyfte han fram arbetsrätten, skatterna och avreglering av den offentliga tjänstesektorn, som viktiga bitar för att få ett bättre näringsklimat.
För att få fler ungdomar i jobb vill han se lägre lägstalöner.

Lägre ingångslöner
– Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem och den verkliga lösningen handlar om ingångslöner. Höjer man minimilönerna prissätter man bort jobb som då aldrig genomförs, säger han.Enligt Urban Bäckström anställs det i dag inte personal som till exempel kontorsbiträden och spingsjasar, vilket tidigare var en ingång till arbetsmarknaden.

Skapar inte sänkta lägstalöner en arbetsmarknad med låglönejobb som man inte kan försörja sig på?
– Nej, det är bevisat att människor rör sig snabbt upp från lägsta nivån. Den är främst för nya på arbetsmarknaden som ungdomar och vissa invandrare.

Bättre samtalsklimat
Han vill dock inte kommentera om det är ett krav som arbetsgivarna kommer att driva i den kommande avtalsrörelsen, utan säger att det snarare rör sig om ett näringspolitiskt uttalande.

Urban Bäckström tror inte att regeringsskiftet kommer att påverka avtalsrörelsen, men han tillägger att samtalsklimatet för Svenskt Näringsliv är betydligt bättre med den nya regeringen.

Innebär det att ni kommer att ta upp frågor med regeringen i stället för att driva dem i avtalsrörelsen?

– Det är inget jag önskar, men LO har ju tyvärr valt lagstiftning i flera fall, så det är möjligt att även vi går den vägen någon gång, även om jag inte hoppas på det.