Till slut kom beskedet som personalen på Trelleborg Protective Products fabrik fruktat den senaste tiden: hela verksamheten läggs ner. Alla anställda förlorar jobbet när företaget vill pressa lönekostnaderna och etablerar sig i öst.

– Den stora överraskningen är att det ska gå så snabbt. Vi har vetat att de letat underentreprenörer i låglöneländer, så det var ingen överraskning. Men jag hade förhoppningen om att ledningen inte skulle avveckla allt på en gång. Nu blir det så och frågan är hur vår unika yrkeskunskap här ska hinna föras över till personalen i Litauen, säger Kaj Ivarsson som är klubbordförande i IFMetall.

Planen är att hela produktionen i Ystad ska vara avvecklad lagom till semestrarna nästa år. Bland de varslade finns 56 arbetare och 10 tjänstemän. Dessutom flyttar företaget sitt huvudkontor från Ystad till Trelleborg där det finns tomma lokaler sedan tidigare nedskärningar.

Nedläggningen i Ystad är en av flera och Kaj Ivarsson är pessimistisk inför förhandlingarna med ledningen.

– Vi börjar arbetet redan i dag och målet är förstås att få så mycket ekonomiskt stöd som möjligt. Genom att skräddarsy lösningar och
göra det möjligt för folk att omskola sig. För några kommer det att gå att hitta jobb, men inte för alla, säger han med eftertryck.

Trelleborg Protective Products AB tillverkar bland annat kemskyddsdräkter och dykdräkter i plast och gummi. Och tillverkningen har legat i Ystad sedan 1960-talet.

För Kaj Ivarsson är nedläggningen även en del i ett större mönster, där företagen alltid flyttar för att prssa sina lönekostnader.