Coop Forum har nyligen genomgått en omorganisation där de tidigare avdelningscheferna ersatts med säljchefer. Enligt Handels är det bara titlarna som är nya, arbetsuppgifterna och ansvaret är precis som förut. Men det är inte lönen.

Cheferna har fått en lönesänkning med mellan 1.000 och 5.000 kronor.

– Det är tio års löneförhandlingar som sveps bort på en gång, i en skenmanöver kallad omorganisation. Det är klart att vi inte kan acceptera det, säger Johnny Håkansson, ombudsman på Handels.

Kräver lönen åter
Fackförbundet har därför stämt Coop i Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet då företaget sänkt lönerna utan att träffa avtal med förbundet. Handels kräver också att elva chefer från åtta olika butiker får tillbaka sin gamla lön, men enligt Johnny Håkansson kan fler fall bli aktuella.

– Det finns drygt 40 Coop Forum i Sverige och de flesta chefer har drabbats mer eller mindre, så det här är bara några exempel, säger han.

”Ingen sänkning”
På Coop Sverige anser man inte att cheferna fått sänkt lön. Magnus Frisk, som är informationschef, säger att det inte bara är de tidigare avdelningscheferna som har blivit säljchefer, utan även andra har fått söka tjänsterna.

– Vi har en ny organisation och det här är en ny tjänst som har en marknadsmässig lön. Det har inget att göra med vad den som sökt tjänsten tjänade innan, säger han.

Han delar inte fackets bedömning att det skulle röra sig om samma arbetsuppgifter med en annan titel, och tycker därför inte att företaget brutit mot kollektivavtalet.

– Där har vi en helt annan uppfattning och det är därför det här nu får prövas av domstol, säger han.