Sju av tio i LO-opinion tycker att facket ska kräva lönelyft på minst 4,7 procent.

– Kommunal ska i varje fall ta i rejält. Med denna regering är det viktigare än på länge att låglöneförbunden tar strid för riktiga löner. Det är konstigt att LO-medlemmarna alltid ska vara återhållsamma för landets bästa, medan Saco-grupper, riksdagsmän, näringslivstoppar och andra drar i väg, tycker Per-Olof Olsson, obduktionstekniker på Falu lasarett och arbetsplatsombud i Kommunal.

Frågan ställdes strax efter att Konjunkturinstitutet hade presenterat sin lönebildningsrapport. Siffrorna 3,5 respektive 4,7 procent är inga fackliga krav, utan hämtade från exempel i rapporten. Men svaren visar att en stor majoritet i LO-opinion vill ha rejäla lönelyft i den här lönerörelsen.

– Det är rimligt att vi tar ut för ökade egenavgifter till a-kassan, slopad avdragsrätt för fackavgiften och dyrare trafikförsäkring. Det drabbar oss i glesbygd. Vi måste ha två bilar om båda ska jobba, resonerar Hans Wentjärv, sågverksarbetare och klubbordförande i Skogs- och trä på SCA-ägda Rundviks sågverk.

Gunnar Pettersson, svetsare på Volvo Lastvagnar i Umeå och gruppordförande i IF Metall:

– Löneskillnaderna mellan LO:s medlemmar och övriga har ökat de senaste åren. Det måste bli ett stopp på detta. Därför ska LO:s löner öka rejält. Andra får väl hålla igen.

Anncristin Svensson, Staffanstorp, barnskötare och sektionsordförande i Kommunal:

– Det nya arbetarpartiet i alliansen säger att det finns jobb. Då ska det väl inte vara några problem att höja lönerna för oss som ligger lägst. Politiker och chefer i offentlig verksamhet kan avstå från lönelyft de närmaste tre åren, liksom andra som fått lönelyft som vida överstiger vad Kommunals medlemmar har fått.

Många efterlyser lönepåslag i kronor i stället för procent och korta avtalsperioder.