Alliansens valseger har fått LO-förbunden att dra öronen åt sig. Facket vill ha korta avtalsperioder och kräver kompensation.
– Om de inte river upp a-kasseförslaget så blir det problem, säger en av avtalssekreterarna.

LO-Tidningen har ringt till samtliga LO-förbund för att höra hur den borgerliga valsegern kan påverka avtalsrörelsen. Alla 15 förbunden uppger att det troligen blir svårare att komma överens. Alliansens a-kasseförslag är den största  stötestenen. Ett fackförbund som reagerar  starkt är Seko, vars avtalssekretare Sven-Olof Hellman är djupt kritisk.

– Om de inte river upp a-kasseförslaget så blir det problem, säger han.

Transports ordförande Per Winberg uttrycker sig också starkt.

– Vår uppgift är att till varje pris minska skadorna för våra medlemmar. Om alliansen angriper löntagarkollektivet så får det självklart konsekvenser, säger han.

Avgörande beslut
– Om regeringen genomför försämringen av a-kassan försvårar det avtalsrörelsen oerhört, bekräftar LO:s avtalssekreterare, Erland Olauson.

Många av avtalssekreterarna som LO-Tidningen varit i kontakt med hävdar att facket tidigare avstått löneökningar till förmån för a-kassan, och att de på något sätt ha kompensation om det blir försämringar. Men även om tongångarna från fackförbunden är kritiska uppger samtliga förbund att det är viktigt att avvakta tills det ligger ett färdigt förslag från regeringen. Även arbetsgivarnas förslag måste tas i beaktande, uppger IF Metall, Kommunal och Handels och flera andra förbund.

Det är dock inte bara a-kassan som oroar LO-förbunden. Osäkerheten kring vilken ekonomisk politik den nya regeringen kommer att föra har också gett upphov till en del orosmoln. Grafikernas avtalssekreterare Tommy Andersson hänvisar till de önskelistor som Svenskt Näringsliv annonserat i dagspressen.

Kaxigare nu
– Tuppkammen hos vår motpart har  växt. Just nu är det svårt att veta vilka av Svenskt Näringslivs krav som regeringen kommer att införa och hur det påverkar våra medlemmar, säger han.

Denna osäkerhet har gjort att alla utom ett förbund, Livs, säger sig föredra korta avtalsperioder, ett år i stället för tre. Livs avtalssekreterare Gerald Lindbergs första uppfattning var också att förbundet borde sträva efter korta avtal. Men sedan ändrade han sig.

– Korta avtal handlar nästan alltid bara om lönenivåer och det är svårt att få in andra frågor. Vi har alltid bytt till oss viktiga saker genom att erbjuda arbetsgivaren långa avtal. Om vi kan sluta ett längre avtal så minskar vi regeringens möjlighet att påverka oss och det kan i det här läget även vara en fördel, säger Gerald Lindberg.

FAKTA: 500 nya avtal
• Över 500 avtal över hela arbetsmarknaden ska tecknas under  vintern 2006 och våren 2007.
• Drygt 2,8 miljoner anställda kommer att beröras av förhandlingarna.
• De flesta avtal löper ut den 31 mars 2007.

Läs också: Tommy Öbergs analys "Spännande förhandlingsvinter"

Charlotta Kåks Röshammar
Erik Larsson
Skriv ett e-postbrev till redaktionen