/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/matilda2.jpg
Matilda Forsbergs nya arbetsliv efter Cloetta. Nu är hon egenföretagare och massör. Foto: Brita Nordholm.

Matilda Forsberg har startat eget friskvårdsföretag med hjälp av omställningsförsäkringen. Under drygt åtta månader har antalet kunder vuxit, men än arbetar hon inte riktigt heltid.

– Jag är faktiskt nöjd med det stöd jag fått, säger hon.

Tidigare arbetade hon som samordnare i packsalen på Cloetta i Norrköping. Godisfabriken lade ner vid årsskiftet, men innan den slog igen fick 65 anställda del av omställningsförsäkringen. LO-Tidningen har tidigare berättat om omställningsarbetet bland de Livsanslutna på Cloetta.

Lernia arbetade med de uppsagda och tog reda på vad var och en vill göra samt hjälpte dem att söka jobb. Jobbsökarteknik och träning i personlig marknadsföring ingick också. Lernias Agneta Ståhl-Brand förklarar att omställningspengarna i stort sätt kan användas till allt som kan leda till en ny anställning. Hon säger att de allra flesta av dem som sagts upp från Cloetta nu fått en ny anställning.

I hemtrakterna
Matilda Forsberg fick genom omställningsförsäkringen pengar till en vidareutbildning som massör. Cloetta betalade hennes körkortutbildning. Nu har hon ett eget företag i Lotorp utanför hemorten Finspång. Senare i höst ska hon också börja som massör på Cloettas fabrik i östgötska Ljungsbro.

– Cloettas insatser har varit bra, säger Matilda Forsberg.

Eva Heurlin fick som en del av sitt omställningsarbete praktikjobb på Café Saltis i Norrköping. Hon gillade jobbet, men caféet kunde inte erbjuda någon anställning. Under våren har hon varit timanställd som städare. Hon har dessutom hoppat in när det behövts på caféet, och under sommaren och fram till för en vecka sedan har hon vikarierat där.

– Jag försöker hanka mig fram och nu försöker jag hitta ett arbete, men det finns nästan inget att söka för mig.

Mest för pluggisar
Eva Heurlin tycker att omställningsarbetet har gett henne en del hjälp genom att alla kontakter med arbetsförmedlingen sköttes snabbt och lätt på jobbet på Cloetta. Dessutom fick hon sitt praktikjobb med hjälp av Lernia. Däremot tror hon försäkringen har mer att erbjuda dem som vill studera. För dem som liksom henne helst vill ha ett nytt arbete kanske hjälpen inte är så stor.

– Just nu finns det bara ett jobb som jag kan söka med min bakgrund. Det är på ett lager, och jag hoppas att jag får det.