Socialdemokraterna gjorde ett rekorddåligt val i år och i går, söndag, meddelade Göran Persson att han avgår som partiledare. Nu är det dags för en kvinna att ta över. Det är de flesta LO-distrikt runt om i landet ense om. Högst på önskelistan står Margot Wallström.

För sju av distrikten är EU-kommissionären nummer ett, ytterligare två distrikt nämner henne i diskussionerna.

– Margot har bra rykte och är en välrennomerad kvinna, så det vore perfekt tycker jag, säger Claes Bloch, ordförande för LO-distriktet i Skåne.

På LO-distriktet i Dalarna är ordförande Karl-Gustaf Hammarberg inne på samma linje.

– Margot Wallström är mycket duktig och även folklig. Frågan är bara om hon vill ta på sig den rollen, säger han.

Dags för kvinna
De allra flesta distrikten vill se en kvinnlig partiledare. Jan-Eric Svedman, som är vice ordförande i LO-distriktet i Uppsala län, säger att det är dags för partiet att visa att det menar allvar med pratet om jämställdhet.

– Det är på tiden att det kommer fram en kvinna, framförallt inom arbetarrörelsen som har väldigt gubbig historia.

Även  LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin nämns flitigt. Åtta av distrikten lyfter fram henner som ett starkt kort, men bara ett bara ett distrikt har henne som sin toppkandidat.

– Hon har varit otroligt bra I den här valrörelsen. Hon är en god debattör och lyssnare, säger Patrick Roselin, ombudsman i Värmland.

Släppa Wanja?
Ett problem anses dock vara att LO-ordförande inte har någon plats i riksdagen. Några distrikt är också tveksamma till att släppa Wanja Lundby-Wedin från LO, medan andra säger att det är lättare att ersätta en LO-ordförande än en partiledare.

Andra heta kadidater till partiledarposten är, enligt LO-distrikten, Ulrica Messing och Thomas Bodström.

– Om jag ska hoppas så blir det Ulrica Messing. Hon har växt under valrörelsen. Det kan även bli Thomas Bodström. I dag är det viktigt att partiledaren har en bra framtoning, det är nog mer avgörande än vilken politik partiet vill ha, säger Conny Kristensen Gahnstrröm, LO-distriktet Gotland.

LO-Tidningen har lyckats nå 16 av 17 LO-distrikt.

Charlotta Kåks Röshammar
Erik Larsson
Johanna Wreder
Skicka ett e-brev till redaktionen