/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2006/mosebacke.jpg
David Edlund klar med studierna och ska börja söka jobb. Och nu vill han inte ha enbart projektanställningar. Foto: Janerik Henriksson.

Något halvår i Grekland, vidare till Spanien och New York. Somrar på Mosebackes uteservering i Stockholm.
– Jag hamnade i branschen av en slump. Sen insåg jag hur bra det var, säger David Edlund.

En av fördelarna med jobbet är att det är väldigt bra betalt. På rätt ställe alltså, anser bartendern David Edlund. Då utgör dricksen en stor del av lönen. Dessutom är det kul att jobba samtidigt som vänner hälsar på. Som på nattklubben Aladdin. Inte för att han hann prata så mycket, men ändå.

Att han de senaste tre åren varit säsongsanställd på Mosebacke Etablissement har han faktiskt inte reflekterat över. Vad vore alternativet? undrar han. Att 20 fast anställda gör 70 personers jobb på sommaren? Eller att 70 anställs året runt och företaget går i konkurs? För egen del har han bara sett fördelar med kortare anställningar och har aldrig suktat efter en fast.

– Så ser väl livet ut lite i vår generation. Jag gillar att leva så, säger han.

Fast ändå. För fem år började han tröttna. Kände att han slutade utvecklas. Den nya utbildningen på Södertörns högskola, retorikkonsultprogrammet, dök upp lägligt. Helgjobben har fyllt ut studiemedlen sedan dess.

– Jag är dyr i drift, säger han, utan att sörja att bara några få helger om året är lediga.

Krogjobbet kommer alltid att vara bra att ha i bakfickan. Och kontakter därifrån har lett vidare: Genom en kroggäst fick han en pratktikplats på en marknadsföringsbyrå. Om ett halvår har han förhoppningsvis en magisterexamen i retorik och sen vill han arbeta med att utveckla varumärken.

– Men det är klart. Nu när jag ska bygga karriär, då vore det kanske inte så kul om man uteslutande får projektanställningar, säger han.

Läs också: nyhetsartikeln "Säsongsjobben kvar"