Brister i arbetarskyddet och låga arbetskraftskostnader konkurrerade ut HS Byggplåt från ett renoverings­arbete hos kommunala Östersundsbostäder. 

Det handlar om tak som ska läggas om på nio hyreshus på Frösön i Östersund. Sundsvallföretaget Tak Compagniet fick jobbet och utför det med nio polska egenföretagare. Fallskydd har helt saknats och kostnaden för takarbetarna är betydligt lägre än vad den skulle ha varit med kollektivavtal.

– Jag är förlorare i detta. Konkurrensen borde vara på lika villkor och det finns inte en chans för mig att göra jobbet för de anbud Tak Compagniet lagt, säger Henrik Svensson, ägare av företaget HS Byggplåt som konkurrerade om uppdraget.

Han anser att det egna anbudet på drygt fyra miljoner var lågt. men Tak Compagniets låg nästan en miljon kronor under det. En del av skillnaden förklarar Henrik Svensson med insparat fallskydd, som kostar en halv miljon kronor.

Tomma löften
– Jag förstår inte att de vågar arbeta så där.

Henrik Svensson säger att de polska takarbetarna riskerar att ramla ner på gångvägar, lekplatser och ingångar till husen. Byggnads ombudsman Karl-Axel Bodén har besökt arbetsplatsen. Han lyckades övertala takarbetarna att gå ner, och företaget lovade att ordna fallskydd. Men så blev det inte. Arbetet fortsatte utan skydd.

Arbetsmiljöverket fick till en början heller inte ordning på fallskyddet. Efter ungefär två månaders arbete, då större delen av jobbet var klart, sattes takfotsräcken upp.

– Det har varit brister på arbetsplatsen så det finns lite i övrigt att önska vad gäller Tak Compagniet, säger arbetsmiljöinspektör Karl-Erik Andersson.

Underbetalda
För Byggnads ombudsman Karl-Axel Bodén har en av de polska takarbetarna berättat att betalningen till honom som egenföretagare är 150 kronor i timmen. En anställd byggnadsarbetare kostar ungefär 75 kronor mer för en arbetsgivare.

– Tak Compagniet har brutit mot mbl och kollektivavtalet genom att inte förhandla om sina underentreprenader. Det blir en central förhandling, säger Karl-Axel Bodén.

Byggnads har dock inte gjort någon undersökning om modellen med nio egenföretag är ett sätt att kringgå Byggnads avtal.

Johnny Olofsson, säljare och samordnare på Tak Compagniet, vill inte lämna några kommentarer till LO-Tidningen.