PÅ PLATS. Varje svenskt val är också ett EU-val. Både riksdag och kommunfullmäktige fattar mängder av beslut som kommer från Bryssel. Men vad sägs i valrörelsen om vad Sverige vill med EU?

Inte mycket, tystnad råder. Europaparlamentarikerna från alla partier gör sitt bästa för att lyfta in ”Bryssel” i valet. De reser runt i Sverige och debatterar med varandra. När de var på Kulturhuset i Stockholm i veckan var det fullpackat. Svenskarna är intresserade. När kontroversiella EU-frågor avhandlas är det oftast knökfullt, och människor som inte får en plats blir ursinniga. Små lokaler får bytas ut mot större. Åtminstone i Stockholm.

Debattledaren i Kulturhuset, Per Wirtén, chefredaktör för tidningen Arena, bad flera gånger publiken och parlamentarikerna att rösta med hjälp av röda och gröna lappar. SVT sände direkt och ville ha liv och rörelse i rutan.

Socialdemokraterna har helt klart en annan uppfattning i viktiga EU-frågor än dem som kommer från vänster- och miljöpartiet. ”I parlamentet har vi inga svårigheter att komma överens. De som håller på med miljöfrågor är oftast anhängare av EU och tror på gränsöverskridande beslut”, säger Inger Segelström (s) när hon får frågan om hur de kan samarbeta när de är så oeniga.

Den borgerliga alliansens fyra representanter visade däremot nästan alltid upp samma färg på kortet, utom när det blev förvirring om vad frågan gällde. Alla röstade likadant, liksom nästan hela publiken, när frågan gällde om de snart nya EU-medborgarna från Bulgarien och Rumänien ska omfattas av övergångsregler. ”Nej, inga övergångsregler.” Rött kort. Även om Sverige blir ensamt om det i hela Europa? undrade Per Wirtén. ”Ja, inga övergångsregler.”

Och om konstitutionen var debattörerna också eniga, det förslag som finns nu är dött. Det såg holländare och fransmän till. Lena Ek från centerpartiet var tydlig: ”Vi vill ha ett vassare men smalare EU.”

Läs också: artikeln "EU har ett finger med i pizzadegen"