Fredrik Reinfeldt, som är en varm förespråkare för de svenska kollektivavtalen, har anställt barnflickor med löner långt under avtalets nivå.

Från början var flickorna anställda som au-pairer och då medger reglerna en månadslön på 3.500 kronor för högst 25 timmars jobb i veckan. Au-pairerna får dessutom kost och logi.

Men en au-pairtjänst får pågå i högst tolv månader. Och Uppdrag granskning kunde i går kväll, torsdag, avslöja att en litauisk flicka fått fortsätta jobbet hos familjen Reinfeldt med samma villkor trots att ett år hade passerat.

– Vi sa att hon kunde bo kvar och att vi fortsatte med en ersättning men för ett färre antal timmar, förklarar Fredrik Reinfeldt för TT och lägger till att kvinnan väntade på en studentlägenhet.

Kvinnans lön var 32:50 kronor i timmen plus kost och logi, vilket motsvarar sammanlagt 57 kronor i timmen. Med kollektivavtal skulle lönen i stället ha legat på cirka 90 kronor, enligt Åsa Keller, ordförande för Hemserviceföretagens branschorganisation, som uttalade sig i SVT.

Senare anställdes en annan kvinna av Reinfeldts med samma lön. Hon var från början asylsökande, men jobbar nu i familjen enligt au-pairreglerna.

Fredrik Reinfeldt hävdar att lönenivån även under anställningsperioden var korrekt eftersom familjens hjälpbehov har minskat i takt med att barnen vuxit.

– Det handlade om en timme på morgonen och ett par timmar på eftermiddagen — det handlade mer om att vi behövde 15 timmars hjälp i veckan, säger han till TT.