Vilket parti ska den riktigt osäkre välja? På Dagens Nyheters partitest på nätet blir de veliga moderater och på Expressen och GT  klassas de antingen som miljöpartister eller kristdemokrater.

Alla stora tidningar har nu valtester på sina hemsidor där den osäkre kan se vilket parti han eller hon ligger närmast. LO-Tidningen har gått igenom dessa tester med en mycket osäker hållning. På Dagens Nyheters test kryssades samtliga frågor med svaret ”neutral”. Testpersonen anses då hålla med varje parti till 50 procent – utom moderaterna som får 52 procent.

– Jag har fått påpekanden om det, och vad det handlar om är att just moderaterna inte har någon bestämd åsikt om en fråga vi har om homosexuella och giftermål, säger Henrik Brors, chef för DN:s politikredaktion.

– Om man kryssar i att man inte har någon åsikt i frågan så registrerar datatekniken uppenbarligen fler procent på moderaterna. Men ingen normal människa har ju inga åsikter om någonting.

Så ni har inte lagt in en bugg om extra moderatsympatier i testet?
– Nej. Jag tycker mest att folk har hört av sig och sagt att de har blivit centerpartister och blivit förvånade över det.

Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet har en annan typ av test. En helt neutral ställning i deras tester ger slutresultatet 0 procent till varje parti, en ganska logisk slutsats.

Även Aftonbladets test ger ett nollställt svar, uttryckt som: ”Du tog inte ställning till någon fråga och kunde därför inte få något resultat”. Och den veliga står i samma mörker som tidigare. Expressen och Göteborgs-Tidningen har en identiskt text där valtestaren inte kan vägra ta ställning.

Den som på varannan fråga ”håller delvis med” och på varannan fråga ”är delvis emot” blir kristdemokrat till 44 procent. Längst ifrån hamnar miljöpartiet med 34 procent. Eftersom det är ett ojämnt antal frågor blir det dock en frågas övervikt på ”håller delvis med”. Om en frågas övervikt i stället läggs på ”är delvis emot” blir slutresultatet häpnadsväckande det rakt motsatta, det vill säga att testpersonen i detta fall blir mest miljöpartist med 41 procent och står längst ifrån kristdemokraterna med bara 31 procent.

Den osäkre får alltså också de mest osäkra resultaten i tidningarnas valtester, vilket även det är ganska logiskt.

Testa testerna själv:
Dagens Nyheters partitest
Göteborgs Posten
Svenska Dagbladets partitest

Aftonbladets partitest
Expressens/GT:s partitest

TV4:as partitest