Delar av Byggettans styrelse med familjer har årligen firat midsommar på den egna kursgården Nässlingen i Stockholms skärgård utan att betala. Men avdelningens kassör tycker inte att de gjort fel.

– Vi har arrangerat midsommarfirandet med stång och lekar och sett till att allt fungerar, säger kassören Rolf Andersson, som också är ordförande i handelsbolaget Vimpeln, som driver kursgården.

– Vi har tagit in hamnavgifter och städat toaletter, fortsätter han. Vi har arbetat och det är klart att vi även ätit och druckit, och att vi inte betalat för mat eller boende, säger han.

Alkohol för 12.000
Totalt uppgick notan för spriten i år till 12.000 kronor, enligt uppgifter i andra medier, som Rolf Andersson inte vill kommentera. Han har däremot skrivit upp hur mycket alkohol som gått åt och säger att bolaget Vimpeln står för räkningen. Eftersom bolaget är helägt av Byggettan handlar det indirekt ändå om medlemmarnas pengar.

– Ytterst är det ju så, men vi har inte skickat någon räkning till Byggettan och det dras inte direkt från medlemmarnas avgifter.

Ingen fyllefest
Han förnekar också att det varit någon fyllefest, trots den saftiga notan.

– Vi var tio personer som var där i fyra dagar. Vi har druckit måttligt, inte varit berusade och raglat omkring.

Rolf Andersson tycker att midsommarfesterna ska ses som internrepresentation. Att styrelsemedlemmarnas familjer fått delta ser han som en självklarhet eftersom de också jobbar med arrangemanget. Men han kan förstå om medlemmarna är upprörda.

– Klart som fan att de tycker att det är helt åt helvete. Framförallt som det slagits upp i medierna, säger han.

Systematiska stölder
Anledningen att midsommarfirandet nu utreds är att andra ekonomiska oegentligheter upptäckts på Nässlingen. En ny platschef började på kursgården i somras och hon fick då höra att systematiska stölder förekommit.

Enligt Rolf Andersson handlar det om att saker köpts in som inte använts av kursgården. Hur stora summor det handlar om vill han inte säga, men enligt Nyheterna i TV4 saknas runt 80.000 kronor hittills i år.

I stället för att polisanmäla stölderna valde Byggettan att starta en internutredning i början av augusti. Avdelningen har också anlitat ett externt bolag som utreder om förskingring skett.

– Vi ville vara säkra på vad som skett innan vi drog in polisen. Vilka belopp det gäller och att det inte bara är förtal, säger Rolf Andersson.

Enligt uppgifterna ska stölderna ha pågått i flera år. Borde inte du som ordförande för kursgården känt till det?

– Jo, det är ju det man tycker. Därför kan man fråga sig vad som är sant. Det känns jäkligt jobbigt om det pågått så länge utan insyn.

Utredningen väntas bli klar inom kort. Därefter beslutar Byggettan om händelserna ska polisanmälas. När det gäller midsommarfirandet utreds om delar av kostnaderna ska betalas privat.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att gå till botten med det här, så att vi får lugna och ro att ägna oss åt det vi ska sen, säger Rolf Andersson.