Göran Persson räknar med att direkt kontakt med GM:s ledning ska hjälpa Saab till en långsiktig överlevnad i Sverige. På en pressträff i Trolllhättan i dag, måndag, avslöjade han planen att resa till Detroit.

Nästa år beslutar GM vilka fabriker som får bygga nästa generation Opel Astra och eventuellt en ny mindre Saab. Beslutet om var bilarna ska byggas väntas under mars eller april nästa år. Att Saab får bygga en del av Astras volym och den nya lilla Saaben räknas som avgörande för den framtida sysselsättningen i Trollhättan.

En satsning på vägarna till Trollhättan ska bli ett argument för den svenska industrin. Regeringens så kallade Trollhättepaket med vägbyggen för två miljarder kronor kom till för att rädda Saab Automobile.

– Vi ska se till att vi ställer upp för Saab på ett sådant sätt att vi klarar hem Saab långsiktigt, sa Göran Persson enligt TT.

Hans enda förbehåll för det löftet är att han blir omvald och att stödet ryms inom de gränser som gäller för EU:s regelverk. Resan kan också skjutas fram till i början av nästa år.

– Men den amerikanska bilindustrin står inför väldigt smärtsamma omprövningar, sa han. De svenska enheterna, Saab Automobile och Volvo Personvagnar, är en del av deras problem, även om Volvo gör lysande resultat och Saab är på väg uppåt.