Vice riksbankschef Kristina Persson ställer inte upp för omval när hennes mandatperiod går ut den 1 maj 2007.

Kristina Persson, som är 61 år, säger i en kommentar att hon nu vill bredda sina ekonomiska och politiska frågor genom att följa hur globaliseringen påverkar arbetsmarknad och demokrati.

Kristina Persson utsågs 2001 till en av fem vice riksbankschefer. Hon satt i riksdagen för socialdemokraterna mellan 1993 och 1995 då hon också ledamot i finansutskottet. Åren 1994 – 1996 satt hon i riksbanksfullmäktige och blev därefter landshövding i Jämtland.

Det blir nu riksbanksfullmäktiges uppgift att hitta en ersättare. Kristina Persson får enligt regelverket under ett år inte ta något jobb där hennes kunskaper från Riksbanken kan komma att missbrukas. Får hon inget jobb som riksbanksfullmäktige kan godkänna under karenstiden får hon i stället full lön.