– Min son är 25 år och får bara ströjobb. Hopplösheten tar över, inget spelar någon roll. Han ser ingen mening med att rösta.

Marie-Louise Wickström reparerar patientklänningar och andra sjukhusplagg på Textilia i Rimbo. Tvätteriet tar hand om 30 ton kläder, lakan och handdukar varje dag, mest från sjukhusen i Stockholms län. Här doftar det alltid nytvättat, och slamret från sjukhuskläderna som far fram på galgar i taket är inte alls otrevligt.

Politiska diskussioner är inte vanliga i tvätteriet, inte ens en dryg vecka före valet, och Marie-Louise Wickström har förståelse för dem som inte röstar.

– Politikerna ger luddiga budskap, och partierna håller inte vad de lovar. Då är det svårt att känna att ens röst gör skillnad.

Svårt att engagera
Ann Hägerström,  som arbetar på kontoret, har en liknande känsla: ”Det hjälper inte vad man röstar på”. Hon försöker övertyga sin dotter att rösta, om det så bara blir en blankröst, men medger samtidigt att hon själv har sina tvivel. Valet försvåras av att hon inte sympatiserar med samma parti lokalt som i rikspolitiken. De pessimistiska tongångarna får Mattias Söder, som jobbar i packningen, att tända till.

– Vad händer om alla tänker att valet inte spelar roll? Det är ett ansvar att rösta. Och det gör visst skillnad vilket block som blir störst i riksdagen.

Mattias Söder får rösta i riksdagsvalet för första gången i år. Han har sett partiledarutfrågningar i tv och hört radions utfrågningar på morgnarna, så gott det nu går när han packar kläder. ”Jag har fått det från min pappa: att man ska sätta sig in i politiken och bry sig.” Men han är medveten om att många unga är ointresserade av politik.

– Nästan ingen av mina kamrater vet vilket parti de ska välja, och de flesta kommer inte att rösta.

– Det är tragiskt. De som behöver samhället mest är de unga, de arbetslösa och invandrarna. Och så röstar de inte! Valet är deras chans att påverka.

Hur många som röstar beror inte minst på hur partierna sköter sig. Har de gjort årets valdebatt intressant?
– Debatten har varit ganska bra, säger Mattias Söder. Jag är inte missnöjd med partierna. Synd bara att man inte ser till dem mellan valen.

– Fast det har blivit för mycket av att partierna svärtar ner varandra, anser Anders Lindberg, som är lageroptimerare på Textilia. Det är fel att spionaffärer och sådant dominerar valrörelsen. Och att partiledarna spelar så stor roll. Jag har hört folk säga att ”Fredrik har så fina ögon”.

– Det som saknas i det här landet är ett arbetarparti, säger Marie-Louise Wickström. Vilka av politikerna har varit ute och jobbat?

Nä, de har inte en susning om vad som händer i samhället. Jag tror att folk är politiskt intresserade, men många hittar inget parti som de litar på.

Läs också: nyhetsartikeln "Soffliggarnas parti växer"