Främlingsfientliga Sverigedemokraterna gör en toppnotering på 2,9 procent av väljarstödet, enligt Sifo.
– Jag tror inte att man ska lägga för stor vikt vid uppgången, säger Ulla Ekström von Essen, forskare vid Södertörns högskola.

I skuggan av de två politiska blockens slutstrid gör också Sverigedemokraterna en valspurt genom att skicka broschyrer och valsedlar till landets alla 4,5 miljoner hushåll. Förra valets kampanjbudget på knappt en miljon har växt till närmare tio med hjälp av det partistöd som inträdet i kommunfullmäktigen runt om i landet har gett. Dessutom har enskilda sympatisörer bidragit med pengar.

I tisdags visade en Sifomätning publicerad i Svenska Dagbladet att partiet skulle få 2,9 procent av väljarrösterna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tror att stödet kan bli ännu lite högre eftersom uppmärksamheten i sig genererar fler röster.

– Dessutom finns det en skämmighetsfaktor. Invandringsfrågan är tabu och alla vågar inte säga till Sifo att man tänker rösta på oss, säger han.

Välskött fasad
Ulla Ekström von Essen har tillsammans med Rasmus Fleischer undersökt Sverigedemokraternas ideologi på uppdrag av Integrationsverket. Hon säger att trots att partiet har gjort mycket för att försöka putsa till kostymen så ser hon stora likheter med nazismens ideologier.

– Att tala om den svenska särarten som en förutsättning för en demokratisk utveckling i Sverige är en mycket farlig idé som är väldigt lik dem som florerade före andra världskriget, säger hon.

”Den mångkulturella samhällsordningen är i dag ett allvarligt hot mot den inre sammanhållning och stabilitet som utgör grunden för hela den solidariska svenska välfärdsmodellen”, heter det bland annat i Sverigedemokraternas valmanifest.  Även om inte partiet pratar om raser så leder talet om svenskhet och det homogena folket ned i en biologisk determinism, att kunskaper och kultur skulle ärvas, anser Ulla Ekström von Essen.

– Det är väldigt farligt när man etnifierar till exempel klassfrågor, säger hon.

Trots att Sverigedemokraterna står för främlingsfientliga åsikter, och drar till sig dem med än mer uttalat rasistiska åsikter, drar inte Ulla Ekström von Essen slutsatsen av den senaste opinionsundersökningen att 2,9 procent av Sveriges befolkning är främlingsfientlig.

Brevbärare protesterar
För en del av väljarna handlar det i hög grad om ett allmänt politikerförakt, säger hon. I Stockholm har ett 80-tal brevbärare vägrat dela ut utskicken från Sverigedemokraterna. Magnus Tarras-Wahlberg, talesman för Storstockholms postsyndikat, säger till TT att ”våra medlemmar måste ha en rimlig arbetsmiljö”.

LO:s fackförbund för brevbärarna, Seko, har inte gjort något liknande uttalande. Eva Sjöstedt, pensionär och medlem i Sekos s-förening i Malmö där Sverigedemokraterna har två mandat i kommunfullmäktige, tycker däremot att postsyndikalisternas initiativ är jättebra.

– Jag tycker inte att posten ska vara budbärare för odemokratiska krafter, säger hon.