LO:s valsatsning kostar 20 miljoner kronor. Till det kommer LO-förbundens kampanjer, som kostar ungefär lika mycket. Men arbetsgivarnas Svenskt Näringsliv ger inget direkt partistöd.

– Vi jobbar inte med partipolitik, säger presschefen Lars Jilmstad. Vi jobbar för företagen. Därför ger vi inget partistöd.

I sitt arbete för företagen driver Svenskt Näringsliv däremot kampanjer. De handlar bland annat om arbetsrätten och om skattefrågor, som ju samtidigt är stora valfrågor.

Ovanlig genomskinlighet
Sverige är ett av få länder i Europa som inte har någon lagstiftning om insyn i partiernas ekonomi. För ett år sedan stoppades arbetet med en sådan lag. Moderaterna och kristdemokraterna motsatte sig en lag medan miljöpartiet klart förespråkade en. I stället finns en frivillig överens-kommelse mellan partierna, men redovisningarna ser helt olika ut och är svåra att jämföra.

De borgerliga partierna är kritiska till fackets stöd till socialdemokraterna. Moderaternas partisek reterare Sven Otto Littorin anser att det skadar fackets legitimitet, eftersom många LO-medlemmar inte stöder socialdemokraterna. Centerns partisekreterare Jöran Hägglund tycker att låsningen till socialdemokraterna gör att facket inte är öppet för att diskutera andra partiers förslag. Centern och moderaterna säger själva att de inte får något stöd från organisationer eller företag.

Håller det övergripande
– Det enda jag kan tänka mig är att enskilda kandidater får stöd. Det har vi inget uttalat förbud mot, men vi betonar att vi driver bara vår politik och inga särfrågor, säger centerns Jöran Hägglund.

När partisekreteraren beskriver byggstenarna i c-ekonomin nämner han i stället det statliga partistödet och avkastning från kapital. Moderaternas ekonomi bygger i stor utsträckning på frivilliga bidrag från medlemmar, enligt Sven Otto Littorin.

– Vi får inte en spänn från organisationer eller företag och företagen kanske inte är så pigga på att stödja oss nu med tanke på vår syn på arbetsrätten, säger han.

Läs också: reportaget "De har jobb – vem som än vinner valet"