Sune Ekbåge drar sig ur striden om ordförandeposten i Pappers och stödjer utmanaren Jan-Henrik Sandberg.

– Då jag talade med valberedningen i dag stod det klart att en majoritet i valberedningen ville nominera Jan-Henrik Sandberg som förbundsordförande, säger Sune Ekbåge. Då drog jag tillbaka min kandidatur. En omröstning på kongressen skulle ha gjort förbundet svagare, oavsett vem som hade vunnit.

– Jag har varit fundersam tidigare, eftersom jag bara har ett och ett halvt år kvar till pensioneringen. Men på försommaren var det många som bad mig att kandidera, och då ställde jag upp.

Inte så lätt
Nu uppmanar Sune Ekbåge alla att stödja Jan-Henrik Sandberg.

– Jag kommer själv att ställa upp till 100 procent på Henka och hjälpa till med kontakter och mycket annat, försäkrar Sune Ekbåge. Det är inte lätt att vara ny förbundsordförande.

Sune Ekbåges anställning upphör i samma stund som Jan-Henrik Sandberg väljs till ordförande på Pappers kongress i Göteborg den kommande helgen. Sune Ekbåge kommer alltså att stå till förfogande i den mån efterträdaren vill ha råd och stöd.

Inte hårdför?
Jan-Henrik Sandberg, 47 år och tidigare ordförande i Pappers avdelning 3 i Korsnäs utanför Gävle, säger sig ha märkt den senaste tiden att han har starkt stöd från förbundets avdelningar. Därför var han ”inställd på att det skulle gå så här”.

Jan-Henrik Sandberg har svårt att peka ut några frågor där Pappers kommer att uppträda annorlunda än hittills, och han värjer sig mot alla försök att beskriva honom som mer hårdför än Sune Ekbåge.

– Utgångspunkten är att vi ska ha goda relationer med vår motpart och samarbeta.

En kraftmätning i vintras mellan Sune Ekbåge och Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson slutade med att den senare fick lämna sin post. För de avdelningar som öppet stödde Lennart Olovsson i den konflikten har det varit naturligt att nu nominera Jan-Henrik Sandberg som ordförande.

Olovssons roll
Kommer Lennart Olovsson att spela en större roll i Pappers nu?

– Det blir förbundsstyrelsens sak att besluta om, svarar Jan-Henrik Sandberg. Men med tanke på att vi står inför en avtalsrörelse gissar jag att vi får använda Lennart Olovsson mer än vi har gjort det senaste halvåret.

Också nuvarande förbundssekreteraren Bengt Hallberg har i dag dragit tillbaka sin kandidatur, till förmån för Bengt Sjöholm, som är studieombudsman i Pappers.

– Därmed har vi bara en kandidat till varje post i förbundsledningen, konstaterar Lars-Göran Johansson, ordförande i Pappers valberedning. Det är viktigt för framtiden att vi har en enig kongress.