Runt 150 anställda förlorar sina jobb när massabruket i Utansjö läggs ned. För de anställda kom dagens besked inte som någon överraskning.

– Det är naturligtvis tragiskt, men långt ifrån oväntat. Med rådande elpriser ser företagsledningen ingen annan utväg. Det här beror bara på elpriset, säger Gunnar Skoog, avdelningsordförande i Pappers.

Redan i juli meddelade koncernchefen Lars Blecko att massabruket var nedläggningshotat. Han hoppades då att energipriset skulle vända, men i dag, onsdag, kom det slutgiltiga beskedet.

Flyttar utomlands
– Vi har fattat ett beslut om att avveckla verksamheten. Det är på grund av att vi inte kan köra vidare i Sverige, med de här elpriserna, säger Lars Blecko till TT.

Han är mycket kritisk till att regeringen och statliga Vattenfall inte lyckats sänka energipriserna. Nu tittar koncernen på andra länder att etablera verksamhet i.

Uppvaktade Sahlin
Även facket är kritiskt till att regeringen inte gjort mer. I måndags uppvaktade avdelningen energiminister Mona Sahlin i hopp om att få politikerna att påverka elmarknaden.

– Hon lovade att ställa upp för oss, men hittills har regeringen gjort alldeles för lite, säger Gunnar Skoog.

Hoppas än
Det finns fortfarande en liten chans att bruket räddas, men då krävs att elpriserna sjunker rejält. Gunnar Skoog har ändå inte gett upp hoppet.

– Jag kan inte se någon annan lösning än att regeringen tar tag i det här. Om det här fortgår riskerar inte bara Utansjö utan stora delar av den svenska industrin att läggas ned, säger han.