Från vadmal till bokmal
Sedan 1930-talet har Carl-Henrik Hermansson varit politiskt aktiv. Det skulle han vara den här valrörelsen också. Men han behöver två käppar för att gå. Så han är rädd att skrämma bort ungdomarna.
Kommunist används som slagträ och för att svartmåla någon. Uttrycket klibbar fast, anser CH Hermansson. Men han tycker fortfarande Karl Marx och Friedrich Engels hade rätt.
– Jag tycker deras målsättningar är riktiga och det samhälle de ville skapa är fortfarande något att tänka på. ”Av var och en efter förmåga, till var och en efter behov” var det tänkt, säger CH Hermansson, 88 år.
Han var ledare för kommunistpartiet som bytte namn till vänsterpartiet kommunisterna, och förkortades vpk, från 1964 och elva år framåt. Fortfarande är han motståndare till privat ägande av företag ”där andras arbete utnyttjas” men inte av bostäder och småföretag. Om socialdemokraterna vinner valet och får majoritet med hjälp av vänsterpartiet kommer dagens vänsterledare Lars Ohly att kräva plats i regeringen. Det var aldrig aktuellt på CH Hermanssons tid. Inte förrän nu när motsättningarna blivit mindre kan en plats i regeringen bli aktuell, tror han.
Nya tider
Under två mandatperioder har partiet samarbetat med s-regeringen om budgetar och finansplaner. Då är det dags med en regeringsplats, anser CH Hermansson, trots olika uppfattningar om utrikespolitik och EU-medlemskap.
– På min tid var det självklart att stödja en s-regering ändå – för att hålla ihop arbetarrörelsen, säger han.
LO-Tidningen träffar CH Hermansson i lägenheten på Gärdet i Stockholm. Bostaden domineras av böcker. Flera bokhyllor är fulla och de ligger i travar överallt. ”Svårt att göra sig av med dem”, förklarar han. Han läser fortfarande det mesta som kommer ut som handlar om politik och samhälle.
För ett år sedan fick han svårt att gå. Därför har han problem med att städa, förklarar CH Hermansson, när han ser att jag upptäckt dammet. Hemtjänst har han inte, anser inte att han ”är där än”.
Stora grupper har fått det sämre i Sverige. Ändå skördar inte vänsterpartiet några framgångar, enligt opinionsmätningarna, trots att partiet står för social utjämning och jämställdhet.
Vad tror du det beror på?
– Antikommunistagitationen tror jag spelar in och hindrar många från att ta ställning på ett riktigt sätt, säger han.
I samhället i dag är det viktigt att vara vacker, ha snygg bil, snygga kläder, äga mer och mer. Alla sådana ideal står i bjärt kontrast till vänsterns.
– Det som finns i hjärnan på många människor när de hör kommunist det är grå vadmal. Tråkigt. Många tror inte på möjligheten med ett annat samhälle.
När du blev ledare för den tidens vänsterparti fick du uppgiften att bredda partiet för att nå nya väljargrupper, liksom Gudrun Schyman när hon förde in feminismen.
Vad står Lars Ohly för?
– Han har ett starkt förtroende bland fackligt aktiva. När jag åker tåg är det flera konduktörer som börjar prata om Ohly. Men han har väl inte riktigt lyckats nå nya grupper. Jag tror att partiet måste breddas igen, säger CH Hermansson.
När Lars Ohly kallade sig kommunist protesterade du. Varför det?
– Är man ordförande för vänsterpartiet så är man vänsterpartist. Som vanlig medlem kan man kalla sig kommunist men inte som ordförande.
Han tycker också att konflikten med dem som bildat Vägval vänster var onödig. De skulle mycket väl kunna platsa i partiet.
– Men de är passiva så jag tror inte att de kommer att spela någon större roll i valet.
Han är tillbaka i stan igen efter två månader i sommarhuset på Husarö i Stockholms skärgård, där han varit omgiven av barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Ska du vara aktiv i valarbetet?
– Jag planerade att vara med på några valmöten. Men nu har jag tänkt om så det blir bara internt arbete, säger han.
Han trodde länge på en operation för att få ny höftkula. Så kom en annan läkare på att det var en inflammation han har ont av, och den går inte att operera.
– Då får jag ställa in medverkan på valmöten. Jag kan ju inte stappla omkring där med två käppar och skrämma bort väljarna, säger han och skrattar gott.
Olika läkares olika diagnoser har gjort att han ”på gamla dar” blivit tveksam till om han kan lita på sjukvården.
– Jag har åkt skidor varenda vinter i hela mitt liv utom den förra. Det vill jag inte vara utan.
Hans fru Märta har varit död i fem år. De var gifta i 60 år och fortfarande känner han det som att hon är inne i lägenheten och väntar på honom.
– Det är för jäkligt att känna så stor saknad. Men jag är lyckligt lottad som har två döttrar och barnbarn som inte lämnar mig ensam.
Han är förundrad över pelargonerna på balkongen. ”Sjutton till blommor som finns kvar trots att jag inte vattnat dem på länge”, säger han och knipsar bort några vissna.
FAKTA: Carl-Henrik Hermansson
Ålder: Född i Bollnäs 1917 – samma år som ryska revolutionen.
Karriär: Chefredaktör för Ny Dag, partiledare (v) och riksdagsman 1963–85, författare av en rad böcker, bland annat den om de 15 finansfamiljerna.
Bor: Lägenhet (”mindre femma”) på Gärdet i Stockholm.
Familj: Två döttrar, barnpsykolog och sjukgymnast, fyra barnbarn och tre barnbarnsbarn.
Senast lästa bok: Elefantsjukan av Ragnar Thoursie: ”Den tyckte jag om”.