Centerledaren Maud Olofsson tycker att det är bra om utländska företag verksamma i Sverige kan konkurrera med löner under kollektivavtalet under en begränsad tid.

Hon kan dock inte säga hur länge de utländska företagen ska få betala låga löner, men hon medger att det kommer att bli en press nedåt på de svenska lönerna. Detta sa hon i Ekots partiledarintervju i dag, tisdag.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven har reagerat starkt på centerledarens uttalanden:

– Hon slår nya rekord i sin klappjakt på landets löntagare. Men hon talar onekligen klarspråk om vad som väntar om högeralliansen vinner valet, säger han enligt ett pressmeddelande.

Maud Olofsson förklarade också i intervjun att hon står fast vid kravet på försämrad anställningstrygghet för människor under 24 år trots att moderaterna säger blankt nej till förslaget.

Centerledaren försvarade även den borgerliga alliansens förslag om en försämrad a-kassa. På frågan om varför långtidsarbetslösa ska få sänkt ersättning svarade hon att det är en prioriteringsfråga och att hon tycker att fler jobb och försörjning från arbete är viktigare än höjd ersättning.