Den amerikanska motsvarigheten till LO ska börja samarbeta med de förmedlingar som hyr ut billig illegal arbetskraft. Men Sverige måste hitta helt andra vägar, enligt LO:s avtalssekreterare Erland Olausson.

De illegala invandrarna från Latinamerika hänvisas främst till de lägst betalda yrkena i USA. Arbetsförhållandena är ofta usla, lönen betalas ofta svart och i en undersökning som publicerades tidigare i våras uppger mer än hälften av de tillfrågade att de någon gång lurats på sin lön av de arbetsgivare som engagerat dem.

Över hela USA finns förmedlingar som tillhandahåller tillfälliga påhugg till illegala invandrare. På dessa förmedlingar får de arbete för en dag i sänder. Den nya linje som AFL-CIO, den amerikanska motsvarigheten till LO, nu har beslutat om innebär att facket inte längre motarbetar dessa förmedlingar utan i stället ska börja samarbeta med dem.

Främmande modell
– I realiteten är dessa förmedlingar en av de mest pulserande delarna i dagens arbetarrörelse även om de till stor del inte har någon anknytning till den organiserade arbetarrörelsen, säger AFL-CIO:s ordförande John Sweeney till tidningen New York Times.

Enligt överenskommelsen ska förmedlingarna få en representant, dock utan rösträtt, i de lokala fackliga organisationerna. Det är som om Byggettan i Stockholm skulle ta med en representant för illegala invandrare i sin styrelse. För svenska förhållanden låter det främmande och LO:s avtalssekreterare Erland Olauson poängterar den fackliga skillnaden. I Sverige är organisationsgraden 85 procent, i USA är den tio.

– De illegala invandrarna står också för en oerhört mycket större andel av USA:s ekonomi. Så är det gudskelov inte här. Här är det främst ett mänskligt problem där illegala invandrare på sitt sätt blir rättslösa. Om de blir avslöjade riskerar de att bli utvisade och arbetsgivaren får oftast ett måttfullt straff, om ens något.

Tuffare tag
Den väg svenska LO hellre kan tänka sig är en avkriminalisering av att arbeta som illegal invandrare. I likhet med prostitutionslagen vill LO också se hårdare straff för att utnyttja dessa arbetare, och att arbetsgivare också ska kunna dömas till skadestånd.

– Då straffar man den som utnyttjar och inte den som utnyttjas. Det skulle inte innebära att en illegal invandrare fick rätt stanna kvar, men att man skulle få anständigt betalt för den tid man har arbetat, säger Erland Olauson.

Läs också: Mer om USA-facket