Moderaterna har gjort en plastikoperation. Utseendet är annorlunda, men bakom masken döljer sig samma skräckinjagande parti som tidigare. Enda skillnaden är att det nu får mer uppmärksamhet och är mer iögonfallande än före operationen.

Partiet har antagit ett arbetarutseende, men moderaternas själ tillhör fortfarande en rik kostymgubbe. Moderaterna utmålar sig som det nya arbetarpartiet, och säger att låginkomsttagarna ska få en tusenlapp mer i plånboken om borgarna kommer till makten. Samtidigt vill moderaterna försvåra för arbetarna på många sätt.

Här är några saker som moderaterna aldrig talar om:
• Partiet vill försvaga fackföreningarna, genom att göra det dyrare att vara medlem. Det görs genom att slopa avdragsrätten för fackavgiften och höja egenavgiften till a-kassan. Det blir då dubbelt så dyrt att vara med i facket.
• Moderaterna vill sänka a-kassan efter 300 dagar till 65 procent.
• Sjukpenningen ska sänkas.
• Föräldraförsäkringen ska kortas med fyra månader och ersättningen sänkas från 80 till 75 procent.
• Det ska bli dyrare att gå till läkaren eller hämta ut medicin.
• Det finns ett högkostnadsskydd vid patientbesök. Nu är det 900 kronor. Moderaterna vill sänka det till 1.500 kronor.
• Även högkostnadsskyddet för medicin ska höjas. Från 1.800 kronor till 2.000 kronor.
• Varje gång en person hämtar ut recept-belagd medicin måste han eller hon betala 25 kronor.
• Moderaterna vill slopa fastighetsskatten. Den drar in cirka 30 miljarder om året till statskassan. Det motsvarar allt barnbidrag eller hela rättsväsendet, det vill säga alla poliser, domare, åklagare och kriminalvårdare.
• Moderaterna vill slopa arbetsgivaravgiften för dem under 20 år och halvera den för 20-25-åringar. Det är fel, eftersom det stärker ålderskategoriseringen i samhället. För det andra kan det leda till att en arbetsgivare hellre anställer en 24-åring än en 26-åring som är mer kompetent.
• Moderaterna vill sänka marginalskatten på inkomster upp till 250.000 kronor och de vill också höja grundavdraget för den som arbetar med 1.000 kronor och halvera statsskatten för den som tjänar högst 30.000 kronor i månaden.

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt smilar upp sig, men bakom fasaden döljer sig en hårdhudad politiker, som vet exakt hur han ska smita från att berätta hur moderaternas riktiga politik ser ut. När han var ordförande i moderata ungdomsförbundet kallades han tvålen, eftersom han ständigt slingrade sig ur obehagliga frågor. Han har fortsatt så alldeles för länge, och det måste vi ändra på.

Nu är det vårt ansvar att ställa Reinfeldt mot väggen – och göra allt för att vi inte ska vakna upp i ett borgerligt samhälle efter den 17 september.

Sofie Wiklund
Ledarskribent på Dala-Demokraten
Maila redaktionen