Sune Ekbåge utmanas om ordförandeposten i Pappers inför förbundets kongress den första helgen i september.

Utmanaren heter Jan-Henrik Sandberg, mångårig ordförande i Pappers avdelning 3 på Korsnäs bruk utanför Gävle. Han började som ombudsman på förbundets förhandlingsavdelning i Stockholm i måndags.

– De flesta avdelningar i Gävle-Daladistriktet och i södra Norrland har nominerat Jan-Henrik Sandberg, säger Sonny Waern, ordförande i avdelning 50 på Kvarnsveden i Borlänge och ledamot av den valberedning som ska förbereda valet av ny förbundsledning.

I norra Norrland har däremot flera avdelningar nominerat Sune Ekbåge, som varit ordförande i Pappers sedan maj 1991. Valberedningen väntar fortfarande på nomineringar från de södra och västra distrikten. Där samlas avdelningarna till möten i dag, fredag, för att diskutera vilken kandidat de ska stödja.

– Ännu är det väldigt öppet, säger valberedningens ordförande Lars-Göran Johansson, som också är ordförande i Pappers avdelning 111 i Grycksbo. Flera vägar är möjliga. Valberedningens förslag är kanske inte klart förrän dagen före kongressen.

Tiden tickar
Sune Ekbåge går i pension när han fyller 60 år den 5 februari 2008, och står bara till förfogande fram till dess. En lösning som bland andra avdelning 36 i Skoghall förordar är att kongressen ska välja Sune Ekbåge till ordförande fram till 2008, men redan nu utse Jan-Henrik Sandberg till hans efterträdare.

Andra avdelningar vill dock ha ett byte på ordförandeposten redan nu. I vintras ägde en kraftmätning rum mellan Sune Ekbåge och Pappers dåvarande avtalssekreterare Lennart Olovsson, som slutade med att den senare lämnade sin post och numera arbetar från hemmet.

För avdelningar som tog Lennart Olovssons parti i den konflikten, bland andra avdelning 86 i Figeholm, är det naturligt att nu nominera Jan-Henrik Sandberg till ordförandeposten.

Valberedningens ordförande skulle diskutera situationen med de båda ordförandekandidaterna i dag, torsdag.