NY BOK. En ung flicka förblöder i ett dike. En domare i USA:s högsta domstol dör under oklara omständigheter. Skrupelfria läkemedelsföretag lurar naiv svensk läkare. Sadistisk abortmotståndare med kopplingar till både Vatikanen och högerextrema sekter i amerikanska södern mördar och våldtar. Karin Alfredssons thrillerroman 80° från Varmvattnet innehåller allt man kan förvänta sig av en deckare – våld, sex och ond bråd död.
 
Men hjälten är varken polis eller journalist utan en medelålders kvinnlig läkare med begynnande övervikt som smugglar abortpiller och annan utrustning för aborter till Zambia. Hon har övergett sitt egentliga projekt att forska om mödradödlighet för att i stället lära barfotabarnmorskor att använda smuggelvarorna, och hålla offentliga möten där hon pratar om hälsa, sex och kondomer.

I pressmeddelandet skriver Karin Alfredsson: ”För mig är det allra viktigaste att få människor att förstå och bry sig. Kalla det gärna politik, eller agitation.” För en agitator lockar förstås deckargenren som ofta når många läsare. Men kan en thriller skapa förståelse?

Karin Alfredsson lyckas oftast balansera mellan fallgroparna verklighetsflykt och världsförbättrarfyrkantighet. Boken är spännande och engagerande – framför allt berättelserna om barfotabarnmorskan Beautys liv med ständiga hot och anklagelser om häxeri, egna tvivel och tacksamheten hos dem hon hjälpt.

Läkaren Ellen Elgs starka vilja att göra något ”av bestående värde” och osäkerhet om det är möjligt drar in läsaren i frågan vilket ansvar vi i Sverige har för kvinnor i världen som dör i osäkra aborter eller tar livet av sig för att de inte vill gifta sig med mannen som gjort dem med barn.

Förenklad bild
Andra delar av historien är förenklade och stereotypa. Den abortmotståndare vi får möta närmare är en naiv ung amerikanska som utnyttjas av en rörelse styrd av onda och manipulativa män. De zambiska männen är, med några få undantag, en ansiktslös hotfull massa som våldtar, pressar en ståkuk mot Ellen i en folkmassa och bygger häxpyramider utanför dörren. Ur Ellens perspektiv kanske denna bild stämmer, men får det läsaren att förstå sexualitet och kvinnoförtryck i Zambia?

Trots det gillar jag kaxigheten i världsförbättraranslaget och viljan att ge sig in i spänningsfältet kring sexualitetens konsekvenser – oönskade graviditeter, aborter och aids. I slutet finns flera lösa trådar och baksidestexten signalerar en fortsättning.

Kanske är det dags för Ellen Elg att syna sina motståndare lite närmare? Jag följer gärna med.

Titel: 80° från Varmvattnet
Författare: Karin Alfredsson
Förlag: Ordfront

Ulrika Lorentzi
Skriv ett e-postbrev till redaktionen