När Britt Störzner blev klubbordförande var det kris. En butik skulle läggas ner med uppsägningar som följd. Hennes arbetsplats, H&M i Halmstad, drabbades. Och där fanns det inte ens en fackklubb.

– När det blev tal om uppsägningarna hade jag varit lite kaxig och sagt att vi måste ha en fackklubb.

Det slutade med att hon blev ordförande i den nya klubben. Hon fick börja med att förhandla om vilka av hennes arbetskamrater som skulle sluta.

– Det tog ett år innan det var klart. Det var nästan som ett sorgearbete. Jag kände de flesta. Ibland ringde någon hem till mig på kvällen och grät, berättar hon.

Knappt tre år tidigare hade H&M-ägda Galne Gunnar öppnat en butik i Halmstad. Många flyttade dit från H&M-butiken. Nu skulle Galne Gunnar läggas ner. H&M räknades till samma turordningskrets. Uppsägningarna drabbade båda butikerna. Knappt tio personer blev uppsagda.

– Tjejer som hade jobbat hos oss i tio år fick gå. Det var tufft, men det ordnade sig bra till slut. De hade förtur till återanställning och vi kunde plocka tillbaka dem igen.

Från bänken till katedern
Britt Störzner fick en tuff start, men hon fick mycket stöd av Handels avdelning i Halland. Och hon bestämde sig för att lära så mycket som möjligt. Nu har hon varit klubbordförande i tolv år och gått ”kurser, kurser, kurser”. I dag håller hon själv kurser och söker upp Handels medlemmar på mindre arbetsplatser i Halmstad för avdelningens räkning.

Fackklubbar finns det bara på stora arbetsplatser som Hemköp, Åhléns och Willys, men de flesta hon träffar är med i facket. De som inte är med tycker att det är för dyrt.

– Jag brukar berätta vad man får för pengarna. Vi har en jättebra hemförsäkring och olycksfallsförsäkring. Om man räknar på vad det är värt plus vad a-kassan kostar efter skatteavdrag, visar det sig att det inte är så dyrt att vara med i facket, resonerar hon.

När hon pratar om fackets försäkringar är det inte ovanligt att hon träffar på folk som har pengar att hämta, fast de inte vet om det. Långtidssjukskrivna får till exempel ett tillskott från AGS.

– Jag hjälpte en tjej som hade varit sjukskriven i samband med graviditeten. Hon ringde och berättade att hon hade fått 2.000 kronor lagom till semestern.

Bättre service förr
Britt Störzner såg en annons för snart 32 år sedan. H&M skulle öppna en butik i Halmstad. Hon sökte, fick jobb i den nya butiken och blev kvar. Hon är utbildad sömmerska och hade arbetat i yrket. När barnen var små tog hon sömnadsjobb hemma. Det var antagligen en merit. På den tiden kunde kunderna få hjälp med ändringar. Det gick till exempel bra att komma in med ett par byxor och få dem upplagda.

Det låter som en annan tid. Britt Störzner tror att det är 20 år sedan hon ändrade ett plagg åt en kund senast. I dag väntar sig ingen  att få den servicen. H&M har två butiker i Halmstad, en i centrum och en i ett köpcentrum en bit ut från stan. Där arbetar knappt 40 personer. Alla, inklusive cheferna, är kvinnor.

– Vi blir så glada när det kommer en kille och vi är jättesnälla mot killarna, men det hjälper inte. De slutar. Jag tror att lönen väger tungt. De tjänar bättre på andra arbetsplatser, konstaterar hon.

Själv tjänar Britt Störzner 131:75 kronor i timmen, inklusive ob och andra tillägg, efter snart 32 år i samma butik. Hon jobbar deltid, 25,5 timmar i veckan. Hon vill själv ha det så. Hon har två lediga dagar i veckan som hon använder till att jobba fackligt. Av knappt 25 anställda i butiken i centrala Halmstad arbetar en tredjedel heltid, och då räknas 38,25 timmar i veckan som heltid. 30 timmar i veckan är vanligt. Av dem som jobbar färre timmar är många småbarnsmammor.

– Om någon begär att få fler timmar går det ofta att ordna.

Handeln beskrivs ofta som ett genomgångsyrke, men det stämmer inte in på Britt Störzners arbetsplats. Hon har åtskilliga arbetskamrater som hon har jobbat ihop med i många år.

– Antingen slutar man direkt eller också blir man kvar. Jag tror att H&M uppfattas som en trygg arbetsplats som månar om personalen. Jag trivs jättebra. Tror du att jag skulle ha stannat kvar så länge annars? Jag har blivit erbjuden andra jobb, men jag trivs så bra här – både med arbetskamraterna och arbetsuppgifterna, berättar hon.

Fast den här sommaren är hon ledig. Hon har fått friårsledigt i juni, juli och augusti – en förövning inför en kommande tillvaro som pensionär. Det är knappt fyra år kvar dit. Då får hon mer tid över för de tre barnbarnen.

– Jag försöker umgås så mycket jag hinner när jag är hemma, men jobbet, det fackliga arbetet och resorna som följer med tar mycket tid, berättar hon.

FAKTA: Ny i LO-opinion
Namn: Britt Störzner, 61
Yrke: Butiksanställd
Bor: I parhus i Halmstad
Familj: Maken Klaus, döttrarna Anette, 40 och Pernilla, 27. Tre barnbarn, Marthin, 16, Sabina, 14 och Gustaf, 3
Fackliga uppdrag: Klubb-ordförande, skyddsombud, försäkringsrådgivare och ledamot i styrelsen för Handels avdelning 3, Halmstad
Fritid: Familjen, målar i olja (grekiska motiv ”drömmer mig tillbaka”), läser och syr, just nu en brudklänning åt en arbetskamrat
Nästa Greklandsresa: Rhodos i september

Läs också: Här är nya LO-opinion