Miljoner libaneser, palestinier och israeler kan inte gå till sina jobb. De flyr i hundratusental. I Israel har parterna kommit överens om att de som inte kan arbeta på grund av Hizbollahs raketanfall får sin lön av staten.

Libanesiska invånare drabbas hårt av kriget mellan Hizbollah och Israel. Men också alla tusentals gästarbetare som funnits i åratal i Libanon tvingas fly, och evakueras. Människor från Afrika och Asien som, enligt Fria fackföreningsinternationalen (FFI), arbetat under slavliknande förhållande tvingas lämna landet utan att ha fått ut någon lön. Kvinnor från Etiopien har arbetat i libanesiska hem och behandlats som slavar. De evakueras tillsammans med andra fattiga gästarbetare från Bangladesh, Filippinerna, Nepal, Sri Lanka.

FFI har kritiserat Libanon hårt för att inte respektera fackliga rättigheter och för att inte kontrollera förhållandena för gästarbetarna. Konflikten mellan Hizbollahmilisen i Libanon och Israel har också förvärrat situationen i de redan hårt drabbade palestinska områdena. De drabbas av nya attacker och av att israelisk militär går in och letar efter tillfångatagna soldater.

Palestinierna är helt förtvivlade och känner sig övergivna, säger en upprörd Abu Wisam, internationell sekreterare för Palestinian General Federation of Trade Unions (PGFTU), som motsvarar LO i Palestina.

– Vi är instängda här. Palestinierna är mycket upprörda, säger Abu Wisam.

I Gazaremsan bor ungefär 1,3 miljoner palestinier. De flesta är arbetslösa. Situationen är förfärlig, uppger Abu Wisam. I de palestinska områdena finns en arbetsmarknadslagstiftning och löntagarna har frihet att bilda fackföreningar. Å andra sidan är det omöjligt att bedriva normal facklig verksamhet i områden med 75 procents arbetslöshet.

Ordförande blev försvarsminister
Den dominerande fackliga organisationen PGFTU hade före år 2000 en överenskommelse med motsvarande fack i Israel, Histadrut, om att garantera säkerheten för palestinier som arbetade i Israel. Då åkte tusentals palestinier över gränsen för att arbeta varje dag. Samarbetet bröts när förhandlingarna mellan israeler och palestinier bröt samman och Al Aqsa-intifadan bröt ut.
Alla relationer och kontakter är brutna med Histadrut, enligt Abu Wisam. Han uttrycker stor besvikelse över Histadruts förre ordförande Amir Peretz som i november förra året blev arbetarpartiets ordförande och nu är Israels försvarsminister.

– Vi hade stora förväntningar på att han skulle arbeta för fred och för en självständig palestinsk stat sida vid sida med Israel. I stället ger han order om militära aktioner mot palestinierna i Gaza, säger Abu Wisam.

Histadruts internationella sekreterare, Avital Shapira-Shabirow, i Tel Aviv, säger att det enbart återstår telefonkontakt med PGFTU.
Histadrut är upptaget med inre arbete. Från norra Israel tvingas hundratusentals människor fly och de som blir kvar måste skydda sig mot Hizbollahs raketanfall.

Histadrut har skrivit ett unikt avtal med arbetsgivarna och med regeringen om att de israeler som inte kan gå till sina arbeten ändå ska få lön, men från staten, uppger Avital Shapira-Shabirow.

– Det är en mycket bra överenskommelse. Löntagare som är hotade av Hizbollahs raketer har en inkomst trots att de inte kan arbeta, säger hon.

Hur ser du på att PGFTU:s representant är besviken på att Histraduts förre ledare Amir Peretz inte söker fred?

– Regeringen vill ha fred. Men Israel måste få ett erkännande och en rätt att existera. Vi har att göra med terroristorganisationer som vill jaga ut judarna i havet, säger Avital Shapira-Shabirow.

FAKTA: Konflikten
• Den 12 juli tar Hizbollahmilisen i Libanon två israeliska soldater till fånga och dödar åtta. Israels regering kallar det en krigshandling och svarar med flygangrepp.
• Den14 juli bombas Hizbollahledaren Nasrallahs hem i Beirut. Nazrallah förklarar då ”öppet krig” mot Israel.
• FN försöker få till en resolution som kan stoppa stridigheterna. Frankrike och USA har lagt fram förslag med krav på vapenvila. Men de arabiska länderna har förkastat förslaget eftersom det inte innehöll krav på att Israel ska ta hem sina soldater från Libanon. I veckoslutet hoppas FN kunna presentera en resolution som också accepteras av arabländerna.

Läs också: FN-chef stödjer Libanonkonferens