När de borgerliga partiledarna inledde en gemensam valturné i Uddevalla i tisdags kritiserade centerledaren Maud Olofsson Ams generaldirektör Bo Bylund för att veckovis levererar siffror som stödjer regeringen. Lars Leijonborg (fp) jämförde Ams med en propagandacentral.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund sa att en borgerlig regering ska gå igenom statliga verk och myndigheter och se till att de inte leds av ”socialdemokratiska partiarbetare”. Han tillade, enligt TT, att Bo Bylund ”kan vara en sådan person”.

LO-Tidningen har inte lyckats nå Bo Bylund, som är på semester. Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör för Ams, är noga med att inte gå in i någon politisk diskussion, men konstaterar:

– Vi publicerar statistik för vår verksamhet varje vecka och varje månad på samma sätt som vi har gjort i under många år, också under borgerliga regeringar. Statistiken visar hur många individer som är registrerade på arbetsförmedlingarna i olika kategorier.

Enligt Ams senaste rapport, som presenterades i dag, onsdag, var 245.000 personer (5,2 procent av arbetskraften) inskrivna som arbetslösa vid arbetsförmedlingarna i slutet av juli. Det är 36.000 färre än i juli 2005. 122.000 personer deltog i något arbetsmarknadsprogram. Det är 21.000 fler än i juli förra året. Det innebär att 15.000 färre var öppet eller dolt arbetslösa i juli 2006 än året innan.

Antalet nyanmälda lediga platser ökar starkt. I juli anmäldes 29.000 jobb, 10.000 fler än i juli för ett år sedan. Under årets första sju månader anmäldes totalt 352.000 lediga platser, vilket är 97.000 fler än samma period i fjol.