Om någon är missnöjd med att jobba hos oss varför kontaktar de inte oss innan de ringer till LO:s hjälptelefon, frågar sig Magnus Kristiansson, vd för Fru Bär AB.

– Vi har inte hört något från någon av våra anställda.

I LO-Tidningen i början av sommaren uppgav LO att många som ringt hjälptelefonen och ställt frågor arbetade med att sälja jordgubbar åt Fru Bär. Ungdomarna uppgav att de hade långa arbetsdagar, lön kring 50 kronor i timmen och att de inte hade fått anställningsbevis.

– Det stämmer inte, säger Magnus Kristiansson. Alla får anställningsbevis. Vi betalar mellan 45 och 60 kronor i timmen. Långa arbetsdagar är det bara vid midsommar, mellan klockan 10 och 20. Men då får alla långa raster, flera stycken.

Tyfft för de yngsta
Att andra arbetstidsregler gäller för unga under 18 år är han delvis medveten om. Därför kan det bli svårare för den som är under 18 att få jobb på Fru Bär nästa sommar.

Företaget har inget kollektivavtal. Magnus Kristiansson har inte tyckt att det behövs. Inget fack har heller begärt avtal. Något som Handels och Kommunal bekräftar för LO-Tidningen.

– Vi har gjort det vi trott vara bäst, men vi ska se över det här med avtal. Det kanske är något att ta fasta på, säger Magnus Kristiansson.