Ingen köpare är än så länge beredd att ta över papperstillverkaren Klippan med anläggningar i småländska Lessebo, skånska Klippan och Mölndal på västkusten. De anställda är arbetsbefriade tills vidare.

– Jag är optimistisk, säger Benny Karlsson, ordförande i Pappers lokalavdelning i Lessebo.  Det finns intressenter och jag tror att detta löser sig.

Företaget begärde sig i konkurs mitt i sommaren, och när de anställda nu har slut på semestern får de flesta bli kvar hemma. De måste vara arbetsbefriade i en månad för att senare få pengar från den statliga lönegarantin som träder in om företaget inte drivs vidare av en ny ägare.

Totalt har företagets pappersbruk cirka 600 anställda. 300 av dem finns i Lessebo.

– Det är bara ett 20-tal som är här i dag, berättar Benny Karlsson. De gör färdigt det som påbörjades före sommaren och de lassar ut färdigt papper.

Konkursförvaltaren Eric Edström säger till TT att han förhandlar med många intressenter, men att inget resultat finns att presentera än.

Klippan räknas som ett av Sveriges äldsta företag. Det startade med papperstillverkning i Skåne när området fortfarande var danskt. I och med freden i Roskilde 1658 kom bruket i svensk ägo.

Förra året gick fastighetsbolaget Weland in som ägare i Klippan. Företaget rekonstruerade Klippan och har tagit över merparten av aktierna. I maj avnoterades Klippan från börsen, och den 30 juni var konkursen ett faktum.