NYA BÖCKER. Det är en bra boktitel. Kaxig. Den lovar något åt både fotbollsfans och vänsternördar. Den lovar vilda teorier, resor runt jorden och bäst av allt: Fotboll.

För att förklara världen börjar författaren Franklin Foer där Bill Buford, Stephan Mendel-Enk och andra författare varit före honom. Han hinkar bira med huliganer.

Franklin Foer är varken den första eller sista författaren som storögt konstaterar att huliganerna inte är idioter, att de har jobb, flickvänner och dyra märkeskläder. Franklin Foer hänger med förvirrade Chelseafans som har svårt att leva med att den forna arbetarklubben var först med att mönstra ett lag utan en engelsman, att Rysslands näst rikaste man äger klubben och att mellanöstern-flygbolaget Air Emirates gör reklam på matchtröjorna. Men samtidigt. De är ju bäst?! Vad ska ett stackars fotbollsfan göra?

Franklin Foer kallar Chelsea för världens mest globaliserade klubb. Där har han en poäng, men när han försöker vinkla fram att fotboll ligger bakom hela Jugoslavienkriget är han ute på skakig mark. Fotboll förklarar världen. Titeln inbjuder till att dra på lite extra, vilket resulterar i att den snart blir bokens värsta fiende. För Franklin Foer får inte riktigt ihop det.

Bitvis tunt
Kapitel om judiska fotbollslag från 20-talet har inget att göra med kapitlet om berömda domare som Pierluigi Collina. Och framför allt har det inte mycket att göra med globaliseringen. Globaliseringsspåret går sällan djupare än: Fotboll spelas överallt i hela världen, av spelare som åker över gränserna. Alltså. Globalisering.

Men när jag slutar irritera mig på titeln hittar jag bra reportage om Barcelonas politiska historia och om en av världens första huliganer, vars pappa var SS-officer och hans mamma judinna. Franklin Foer är en begåvad journalist som rest runt jorden och skrivit om en sport han älskar. Det har blivit en läsvärd bok som lovar lite för mycket.

Om Franklin Foer intar fågelperspektivet och är långt från själva matcherna, är Jesper Högström fisk. I hans VM-Boken är det mycket matchreferat: ”Beckenbauer bröt fram och drog på ett långskott som slank försmädligt under kroppen på Bonetti.” VM-Boken går metodiskt igenom varje VM-turnering, men världen utanför läcker in även här.

Dyster historiebeskrivning
Det är vemodigt att läsa om de första VM-turneringarna på 30-talet när Sydamerika låg före Europa ekonomiskt. Fullt av självförtroende ordnade Uruguay en VM-turnering som många europeiska landslag inte ens hade råd att åka till. När diktatorer tar makten och lågkonjunkturer efterlöser varandra tar de allt stöddigare européerna över. De är snåla med VM-platser till andra än sig själva och köper över de bästa spelarna till sina klubblag.

De första VM-turneringarna är lite mekaniskt beskrivna. Men det blir allt bättre. Jesper Högström är född i mitten av 60-talet och de VM-turneringar han själv minns är det roligast att läsa om. Trycket i språket är större, beskrivningarna mer levande, när författaren inte bara förlitar sig på arkivmaterial.

Jesper Högström skriver bra, vilket gör att de många och långa matchreferaten sällan blir enformiga, men han har ett språkligt tics som irriterar. Inskjutna bisatser. ”Om Sverige kunde få ett tidigt mål, menade han optimistiskt före finalen, då skulle Brasilien få panik.” När inskjutna bisatser staplas på varandra störs flytet i läsningen och meningsbyggnaden blir monoton. Men det är en detaljanmärkning. VM-Bokens främsta styrka är att den sätter in årets VM-turnering i Tyskland i ett historiskt sammanhang. Dagens Ronaldinho, Henry och Ibrahimovic är snart legender som Garrincha, Eusebio och Pelé.

Titel: Fotboll förklarar världen. En (osannolik) teori om globaliseringen
Författare: Franklin Foer
Förlag: Ordfront

Titel: VM-boken
Författare: Jesper Högström
Förlag: Norsteds

Andreas Palmaer
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen