Bolivias nya vänsterregering har köpt in sig i tevekanalen TeleSur. Kanalen startades sommaren 2005 av Venezuela, Kuba, Uruguay och Argentina. Brasilien är också med på ett hörn, men satsar mest på att bygga upp en egen, portugisiskspråkig tevekanal.

Telesur kablas ut över hela Latinamerika och kan också ses live på internet. Den är reklamfri, programmen varvas i stället med käcka slogans, som ”vi kämpar för hoppets kontinent”. Just nu körs en kampanj som uppmanar till att använda kondom för att stoppa spridningen av hiv. Ett inte alls okontroversiellt ämne i det katolska Latinamerika. Den tekniska utvecklingen har brutit informationsmonopol över hela världen. De som inte har råd att starta en tv-kanal kan starta en radiokanal, och de som inte har råd att starta en radiokanal kan bygga upp en hemsida. Telesur är egentligen bara toppen på ett isberg av motbilder.

Kalle Holmqvist
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen