Många politiker i Europa har säkerligen bitit sig i tungan för att inte offentligt vädra sina åsikter om andra politiker. Inom den europeiska diplomatin är det nämligen lågt i tak.

När en svensk minister för några år sedan kallade USA-presidenten George Bush för ”jävla texas-gubbe” fick han en reprimand av Göran Persson. Eftersom Silvio Berlusconi nu lämnar sin post som italiensk regeringschef lär vi helt få slippa offentliga förolämpningar i den gamla världen.

I den nya världen har däremot 90-talets civiliserade (inom diplomatins värld i alla fall) latinamerikanska presidenter ersatts av nya ledare. De kan anses vara opolerade politiker, men tungorna är vassa. Och rättframheten total.

Rättframheten själv är den venezolanske presidenten Hugo Chávez. Under Amerikatoppmötet i höstas kallade han den USA-vänlige mexikanske presidenten Vicente Fox för ”imperiets hundvalp”. Efter några veckors ordkrig dämpades känslorna och de hårda orden glömdes bort.

Med egen läromästare
I väntan på den andra omgången i det peruanska presidentvalet har Chávez uttryckt sitt stöd för nationalisten Ollanta Humala och sin avsky för dennes motkandidat, expresidenten Alan García (1985–90).

Chávez säger att García saknar skam i kroppen och anklagar honom för att vara ”tjuv” med anspelning på att korruptionen frodades under dennes presidentskap. Chávez oroas av tanken på att García kan bli president på nytt: ”Tänk om jag åker till ett toppmöte och Alan García stjäl den här sedeln av mig”, sade Hugo Chávez och viftade med en penningsedel till publikens förtjusning under ett tv-tal.

Hugo Chávez har säkert snappat upp ett och annat från läromästaren och kamraten Fidel Castro. Den kubanske ledaren har till exempel kallat den castrofientlige före detta spanske regeringschefen José María Aznar för ”en liten fascist med en liten mustasch”.

Chávez och Castros uttalanden har knappast förbättrat sina länders internationella relationer. Men samtidigt har deras rättframhet väckt sympati hos folkrörelser och vanliga människor, trötta på korrupta politiker, runtom i Latinamerika. Chávez är inte dummare än att han vet att många mexikaner anser att Fox är imperiets hundvalp, liksom Castro vet att många spanjorer tycker att Aznar är en liten fascist med mustasch.

Under ett besök i Lima nyligen hörde jag dessutom betydligt fulare omdömen om Alan García än ”tjuv”. Och det ur alldeles vanliga rättframma medelperuaners munnar.

Martin Garat
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen