SISTA ORDET. Veckans icke-nyhet var centerledaren Maud Olofssons besked om att centern inte längre tror att vi kan stänga ytterligare kärnkraftverk under nästa valperiod.

Frågan är om det finns någon partiledare som tror det. Det ska i så fall vara miljöpartiets båda språkrör som verkar kunna tycka vad som helst, till och med hålla öppet för ett samarbete med moderaterna om de bara själva får komma med i regeringen.

För den som följt energidebatten inom centern är Maud Olofssons utspel föga överraskande. Hon har vid flera tillfällen framhållit att vi hellre bör diskutera hur vi får fram nya energi-källor än genomföra en förtida avstängning av kärnkraften. Hon har varit livligt påhejad av ungdomsförbundets ordförande.

Förre centerledaren Thorbjörn Fälldin bedyrade att ingen statsrådspost i världen var så åtråvärd att han kunde tänka sig att ladda ett kärnkraftverk. Sedan centern vann valet 1976 gjorde han tvärtom. Några år senare hade centern förlorat tre fjärdedelar av sina väljare. Maud Olofssons budskap har hela tiden varit det motsatta. Inget kärnkraftverk är så viktigt att hon kan tänka sig att offra en statsrådspost för att stänga det…

Tar upp gammal tråd
En gång i kärnkraftens barndom motionerade centern i riksdagen om att vi borde skaffa oss ett pärlband av kärnkraftverk längs Norrlandskusten. Det var på den tiden centern ville överträffa den socialdemokratiske statsministern Tage Erlander i teknikoptimism. Den dag Maud Olofsson anknyter till detta idéarv ska hon få beröm även i denna spalt.

Den dominerande uppfattningen i riksdagen är nu att vi ska behålla kärnkraften tills vi kommer på något bättre sätt att framställa elektricitet. Det är oförpliktigande hållning. Inom överskådlig tid lär vi inte komma på något bättre sätt, om vi inte bygger ut hittills orörda älvar.

Även energiföretagen verkar tro på kärnkraftens framtid. De har investerat 30 miljarder för att höja effekten i dagens kärnkraftverk. Dagens reaktorer producerar mer elkraft än de vi hade före stängningen av Barsebäck. Även om vi bygger hur många vindsnurror som helst så kan vindkraften inte ge annat än marginella tillskott. Vindkraften har dessutom den nackdelen att den inte ger ström när det är vindstilla. Varje mer omfattande basuttag av el från vindkraften kräver därför dyra investeringar i reservkraftverk som kan tas i bruk när det inte blåser.

Insatt expert
Lite synd är att nästan inga politiker utom en del folkpartister vill anslå pengar till forskning om nästa generation kärnkraftverk. De är konstruerade så att de förbränner det avfall de producerar och de kan inte råka ut för härdsmälta.

Om socialdemokraterna vinner valet tycker jag att de ska anlita IF Metalls ordförande Stefan Löfven som energikonsult. Han kan berätta för regeringen vad varenda villaägare på landet vet, nämligen att eluppvärmning i kombination med bergvärme eller luftvärmeväxlare är ett både ekonomiskt och effektivt energialternativ, eftersom man får ut två till tre gånger så hög effekt av elkraften.

Vi behöver inte ett pärlband av nya reaktorer för att klara det. Men några nya toppmoderna anläggningar skulle öka tryggheteten och trevnaden i villorna under kalla vintrar.