NY BOK. Ortsnamnet Tjernobyl härstammar från växten malört eller dess nära släkting gråbo. För en skrockfull framstår antagligen beslutet att bygga ett kärnkraftverk där som ett typiskt utfall av sovjetisk självgodhet.

Malört är nämligen namnet på den stjärna som enligt Uppenbarelseboken föll brinnande ner på jorden och förgiftade en tredjedel av alla floder och vattenkällor när den tredje ängeln blåste i sin basun. Denna grymma liknelse återfinns i en av de mest lästa skildringarna av Tjernobylolyckans konsekvenser, Elena Filatovas fotoreportage Tjernobyl – Dagbok från en spökstad.

Det lades upp på Internet 1993 och var året därpå en av de mesta besökta sajterna i världen. I uppmärksamheten anklagades Filatova för att fara med osanning och manipulera fotografier. Visserligen är det en partsinlaga, men reportaget bygger inte på fakta utan på fotografier och personliga betraktelser.

När reportaget nu ges ut i bokform är det tyvärr i en budgetvariant som inte gör fotografierna rättvisa. En pinsam miss är också att det inte framgår vilka fotografier som är Filatovas och varifrån de övriga är tagna. Filatova åker längs de spruckna asfaltvägarna på en svart Kawasaki. För den som är utrustad med en geigermätare är det ofarligt att besöka området. Här och var finns fickor med hög strålning, i övrigt har den trängt ner i jorden och manifesterar sig främst i frukt och svamp.

Rädslan skrämde
Den officiella döda zonen omfattar en radie på tre mil runtom reaktorn, men det avfolkade området är stort som Småland. 150.000 personer evakuerades direkt efter olyckan. Andra ställen, som staden Poleskoje, försökte man rädda genom att byta ut vattenledningssystem och bygga nya vägar och hus. 1991 bodde fortfarande 12.000 människor kvar i Poleskoje, men rädslan, befogad eller inte, i kombination med förstörd infrastruktur och brist på sysselsättning har tömt staden.

Fotografierna från dessa spökstäder, varav den största hade 50.000 invånare före olyckan, återger, med Elenas egna ord, ”en öronbedövande tystnad”. Det fåtal människor som ännu bor kvar är äldre och bor här eftersom de inte kan finna sig i något annat liv. I människornas frånvaro har området tagits över av en växande population vilda djur såsom vargar, vildsvin och björnar. Hur dessa har påverkats av strålningen vet ingen.

Titel: Tjernobyl. Dagbok från en spökstad.
Fotograf: Elena Filatova
Förlag: Bokförlaget Max Ström

Carl-Magnus Höglund
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen