/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/teres.jpg
Isprinsessan Jemila Teres är inte rädd för någonting. Foto: Pia Hanzi.

Fyra karnevalståg möttes i centrum och gick tillsammans i ett stort färgglatt band ner till festplatsen där det blev teater, grillning och verkstad. Varje tåg var tillägnat en årstid med masker och dräkter och massor av musik.

I slutet av maj var dags för jordens karneval i Stockholmsförorten Rinkeby. Den anordnas av och för barn i Rinkeby tillsammans med olika kulturgrupper.

Barnen har gjort masker, dräkter och instrument som de sedan lärt sig spela på. Dels i skola och på dagis, dels i verkstäder tillsammans med folk från bland annat teatergruppen Maskarado och sambagruppen Yakumbé.

– Alla har varit med och skapat karnevalen. Det är det som är så häftigt, säger Katrin von Rettig som är med i Maskarado. Jag hoppas att barnen fortsätter att komma till verkstäderna och fortsätter att spela.

Läskigt med masker
Jemilia, fem år, går på Gamlebyplan 9:s dagis. Hon var en isprinsessa som gick i vintertåget och spelade marackas med sina kompisar från avdelningen.

– Det här är en jättekul idé och det är bra musik! En del barn är lite rädda för maskerna men de andra tycker det är jätteroligt, säger Jemilias förskolelärare Lena Johansson

– Jag är inte rädd för någon, säger Jemilia.

Tioåriga Kostas går på Kvarnbyskolan. Han spelade samba med sommartåget, på trumman som han själv har tillverkat.

– Det är en skön karneval och jag fortsätter gärna att spela, säger han.