Susanne Jönsson
… 38-årig städerska, som för Hotell- och restaurangfackets räkning blogg-synar partiernas utspel inför valet. Hon jobbar halvtid som städerska på Quality Hotell 11 i Göteborg med timlönen 85:55 kronor och övrig tid fackligt. Sedan mars är hon invald i avdelningsstyrelsen.

Hur fick du uppdraget att blogga?
– Avdelningarna fick nominera kandidater och då tyckte de väl att jag var lite lagom småfräck och politisk intresserad, säger hon på bred norrländska på telefon från Göteborg dit hon flyttade från Storuman för fyra år sen.

Vilken är din politiska bakgrund?
– Morfar var centerpartist och han hade ofta politiska bekanta på besök. Jag har haft politiska diskussioner sen jag var fem sex år. I Storuman var jag aktiv vänsterpartist men i Göteborg har jag väntat på en inbjudan. Man vill väl inte knacka på och säga hej, får jag vara med?

Har du skrivit förr?
– Jag har skrivit dagbok sen 1985 men inget annat. Jag visste inte ens vad en blogg var när jag tillfrågades.

Vad säger du som vänsterpartist om att Hotell- och restaurang stöder socialdemokraterna?
– Inget fel med det. Min vänstervridning går dessutom mer mot socialdemokraterna nu.

Vad borde politikerna göra för anställda inom hotell- och restaurangbranschen?
– Det är lätt! Höja lönerna. Korta arbetsdagarna. Fixa vettigare anställningsförhållanden och göra något åt ”Extra vid behovs-anställningen”.

Du är sur på att Kommunal övergett sextimmarskravet?
– Ja, jag tycker att det är jättesynd. Även kommunalare över 25 börjar tycka att det är tungt.

Vad vore en bra heltid?
– Sju timmar med bibehållen lön.

Hur ska HRF bli ett starkt förbund?
– Genom att lyckas få fler medlemmar och få dem att inse att många blir starka.

Jo, men hur?
– Man borde gå tillbaka till som det var förr, med ombud på jobbet som säger att ska du jobba här ska du ha facklig anslutning. Drömscenariot vore att de annars inte fick del av de förmåner som kollektivavtalet ger. Men det tillåter inte lagen.

Bloggen: www.susannesval.se