Inom kort ska Byggnads träffa företrädare för El & Energiteknik. Kravet är att företaget sluter avtal med Byggnads.

Som LO-Tidningen berättade förra veckan har Jämtlandsföretaget redan avtal med en annan organisation – Fackföreningen för arbete i Sverige.

– Jag hoppas och tror att vi ska få till stånd ett avtal, säger Kjell Carlsson, ombudsman för Byggnads i Jämtland.
I sommar kommer El & Energi-teknik att påbörja ett jobb åt Åre kommun, en utbyggnad av reningsverket. Kommunen kräver att entreprenörerna den anlitar ska ha kollektivavtal.

Kjell Carlsson ska träffa Martin Jönsson, ägaren till El & Energiteknik, för att diskutera avtal. Han har i sin tur bett advokaten Mats El Kott att vara med under mötet. Mats El Kott är ombud för Fackföreningen för arbete i Sverige.

– Jag ska förklara innebörden av vårt kollektivavtal. När det gäller Byggnads krav på avtal kommer jag inte alls att agera, säger Mats El Kott.

Lutar sig mot AD
Han hävdar dessutom att om företaget väljer att sluta avtal även med Byggnads så gäller ändå det gamla avtalet i första hand, och han hänvisar till tidigare domar i Arbetsdomstolen.

Mats El Kott vill också säga att Fackföreningen för arbete i Sveriges avtal inte är så dåligt som det kan tyckas. Exempelvis har de anställda enligt avtalet inte rätt till övertidsersättning.

– Men det betyder inte att det inte finns någon övertidsersättning. Den regleras i en individuell överenskommelse mellan den anställda och arbetsgivaren. Precis som lönen är övertidsersättningen individuell och varierar från person till person, säger Mats El Kott.