Syndikalisterna ordnade avtal åt Seko. Genom en blockad drev syndikalisterna fram både avtalet och ersättning åt en uppsagd medlem.

– Vi är mycket nöjda. Det här är en stor facklig seger, säger Kalle Svensson hos Solna LS.

I torsdags blockerade ett tjugotal syndikalister Fortums huvudkontor i Värtahamnen i Stockholm. En stor del av de anställda kunde inte komma in på sin arbetsplats. Polis tillkallades, grep en av syndikalisterna och höll henne i en halvtimme.

Bakom blockaden fanns en konflikt med Snille Bemanning, som anlitats av Fortums underentreprenör Carl Bro. Syndikalisterna krävde trygga anställningar för bemanningsföretagets personal och ersättning för en av syndikalisternas medlemmar, som sagts upp tidigare i år från företaget.

Medan blockaden pågick behandlades en del av konflikten i Arbetsdomstolen. Snille Bemanning ville ha syndikalisternas anställningsblockad mot företaget förklarad som olaglig. AD fattade inget sådant beslut.

På torsdagseftermiddagen begärde då Snille Bemanning förlikningsförhandlingar med syndikalisterna och inledde diskussioner med Seko om ett kollektivavtal. På måndagen kom sedan syndikalisterna och bemanningsföretaget överens om ersättning till den uppsagde och till Solna LS. Samma dag skrev företaget under bemanningsavtalet med Sekos Stockholmsavdelning.

Tid är pengar
Isak Nilsson, vd för Snille Bemanning, är kritisk mot syndikalisternas blockad och betecknar den som ”missbruk”, men samtidigt ser han också att den ledde till ett snabbt resultat.

– Ja, tyvärr. Vid en total genomlysning vägde vi för- och nackdelar mot varandra. Visserligen är jag säker på att vi hade vunnit den rättsliga tvisten i Arbetsdomstolen, men vi valde att snabbt få slut på bråket, säger Isak Nilsson.

Syndikalisternas Kalle Svensson vill inte säga hur stor ersättningen blev. Han förklarar bara att både den uppsagde och organisationen är nöjda.

Snille Bemanning valde att sluta avtal med Seko med motiveringen att syndikalisterna inte är seriösa. Men att Seko tecknat avtalet är inget som bekymrar Kalle Svensson hos Solna LS:

– Vi fick ta striden åt Seko. Det viktiga nu är att de anställda på Snille Bemanning har tryggare anställningar och bättre löner.

Hos Seko i Stockholm var det P-O Fällman som slöt avtal med bemanningsföretaget. Han känner inte närmare till blockaden utan konstaterar bara att Seko vill sluta avtal med bemanningsföretag.

– Jag har svårt att se att det här skulle vara en framgång för syndikalisterna, säger han.

Läs också: Syndikalister blockerar Fortum