Ungdomar småspringer bakom disken, pommes frites-larm tjuter, specialbeställ­ningar hojtas ut till köksregionen. ”En Big utan lök, tack”. Vem som helst kan bli stressad av att bara titta på.

Nu har McDonald’s dragit igång en frukostkampanj. När personalen har fått en beställning ska de daska till en stor klocka, väl synlig för kunden, som räknar ner 60 sekunder. Hinner de inte servera frukosten inom den tiden får kunden en lunchkupong som kompensation.

Varför denna kampanj, marknadschef Helene Robertson?
– Vi vill förmedla våra interna krav ut till våra gäster. Eftersom det finns en anledning till att folk köper frukost hos oss – tidsbrist – vill vi att frukosten serveras snabbt.

Hon säger att inga klagomål har kommit från personalen.

– De som jobbar hos oss är unga och vill att det ska gå snabbt. Vi har informerat dem om att det är en tävling för oss själva. Det är inget misslyckande om vi måste lämna ut en lunchkupong, säger Helene Robertson.

Tanja Merio jobbar sedan sju år bakom disken på McDonald’s i Haninge, söder och Stockholm. Hon känner sig inte stressad av klockan.

– Det är mycket lugnare på morgnarna än mitt på dagen. Jag blir inte stressad på lunchen heller eftersom vi här på restaurangen har jobbat ihop så länge.

Facket är däremot tveksamt till 60-sekundersklockan?
– Det var det löjligaste jag har hört i kampanjväg! Men medlemmarnas åsikter väger ju förstås tyngre än mina, och än har jag inte hört om något klagomål. Men rent allmänt sagt kan klockan bidra till stress och om det kommer mer sådant här kan det bli problem, säger Stefan Eriksson på Hotell- och restaurangfacket.

Han anser att restaurangbranschen över huvud taget är stressig och tuff med hård jargong, Johan (som egentligen heter något annat) är ”assistant manager” på ett välbesökt McDonald’s i Stockholms innerstad.

Vad ska de här 60-sekundersklockorna vara bra för?
– Det är väl mest en kul grej. Det är ju inte så att cheferna börjar skälla på oss om vi inte hinner på 60 sekunder.

Men blir du inte stressad?
– Jo det är jättehemskt, svarar han. Vi får springa som attan för att hinna med. Som tur är gäller det bara vissa menyer.