Syndikalisternas blockad mot Fortums huvudkontor avbröts vid lunchtid i går, torsdag. Nu vill arbetsgivarsidan försöka komma överens med syndikalisterna.

– Vi planerar för nya blockader, men jag vill inte närmare berätta om dem, säger Kalle Svensson hos Solna LS.

Han tycker blockaden var lyckad. Under några timmar hindrade syndikalisterna Fortumanställda från att komma in på sin arbetsplats. Polisen grep dock en av syndikalisterna och höll henne i en halvtimme. Kalle Svensson säger också att Fortums säkerhetsansvarige slog två av syndikalisterna under blockaden.

Agneta Molinder, Fortums presschef, säger:

– Det kan jag inte kommentera.

Kräver trygghet
Blockaden är inte direkt riktad mot Fortum utan mot Snille Bemanning, som har anlitats av Fortums underentreprenör Carl Bro. Konflikten handlar i grunden om en medlem hos syndikalisterna som sades upp tidigare i år. Medlemmen var provanställd. Syndikalisterna vill ha ersättning åt den uppsagde och kräver att Snille Bemanning ska garantera trygga anställningar.

I går var en del av konflikten uppe i Arbetsdomstolen. Snille Bemanning ville ha syndikalisternas anställningsblockad förklarad som olaglig. AD fattade dock inget sådant beslut.

Söker förlikning
– Det är otroligt olyckligt att något sådant här ska behöva inträffa. Vi ser det som en rättslig tvist, där fredsplikt råder, säger Isak Nilsson, vd för Snille Bemanning.

Han berättar att företaget efter AD-förhandlingarna försökte nå en förlikning med syndikalisterna och att parterna ska träffas igen i början på nästa vecka. Isak Nilsson säger också att Snille Bemanning just nu förhandlar om ett kollektivavtal med LO-förbundet Seko.