Det ekonomiska gapet växer
Samtidigt som de rika sett sin förmögenhet växa har besparingar för många andra på fem år vänts till en skuld.
– Skillnaderna i förmögenhet är nu uppseendeväckande stora, säger Sven Nelander, välfärdsutredare på LO.
Den rikaste tiondelen av Sveriges hushåll äger i genomsnitt en förmögenhet på 4,7 miljoner kronor, visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Samtidigt har de svenskar som hade lägst nettoförmögenhet 1999 fått en ännu lägre förmögenhet 2004.
Men även grupper ovanför botten har fått det sämre. En tredjedel av alla hushåll har i dag en mycket liten förmögenhet eller till och med skulder som överskrider värdet av tillgångar som hus, bil och annat, enligt SCB:s siffror.
– Många unga människor med låga löner kan inte lägga undan någonting. Vi har haft en kraftig ökning av löneskillnaderna vilket är en viktig anledning, vid sidan av arbetslösheten, säger Sven Nelander på LO.
Ekonomi även generationsfråga
Enligt SCB är skillnaden stor mellan generationerna. Äldre med utflugna barn har en betydligt större nettoförmögenhet än unga.
Den fattigaste tiondelen av svenska hushåll har i dag en genomsnittsskuld på 410.000 kronor när alla tillgångar har räknats bort.
– Det är en allvarlig situation. Dessa människor har svårt att få ihop till semester. De hoppar ofta över tandläkarbesök och lever med en ständig oro för utgifter.
– Jag tror inte många av dem som har pengar förstår vilken situation de befinner sig i. Det är två helt olika världar.
Enligt Sven Nelander är förmögenhet i grunden en fråga om rättvis lön och tillgång till arbete.
– Man kommer inte ifrån det. Inkomsten är grunden till att kunna spara och där är lönen och tillgången på arbete det allra viktigaste. Men i stället ser vi att löneskillnaderna ökar.
– Till en del kan man omfördela genom skatter, men vi lever i ett litet öppet samhälle så dessa politiska vägar är begränsade.
SCB motsäger också bilden av aktier som var mans egendom. En procent av hushållen äger tillsammans så mycket som 71 procent av hushållens börsnoterade aktier och 10 procent äger 97 procent av alla aktier.