Città slow har spridit sig ända till Västergötland. I Falköping ska man ta det lugnt i framtiden. Njuta av det goda livet, à la Italien.

Här finns många sevärdheter att begapa, god mat som ska tuggas långsamt ja kanske idisslas med samma tankfullhet som hos kossor. Stan, som ligger tvåa som Sveriges kotätaste trakt (Gotland etta) borde rätteligen slopa prickarna – Falkoping. ­Tidigare har Falköping lanserat sig som oststaden, guldstaden, staden mellan bergen med mera, men det räckte inte. Nu satsar man på att bli Città slow. Città är italienska för stad och slow, ja det betyder l å n g s a m, på engelska.

För att Falköping också ska bli den långsammaste stan krävs mer än att ligga på latsidan av Sverige. Inte heller räcker det med att rata korvkiosken och hamburgerhaket. Luften ska vara ren och klar, det ska finnas härliga grönområden, avgiftsfria toaletter, handikappanpassning och mycket, mycket mer. Än är slaget inte vunnet för Falköping om att vara långsammast i Sverige. Andra goda medtävlare som kämpar om titeln är Strängnäs, Kalmar, Östersund, Falkenberg, Götene och Ockelbo, med flera. Fast på andra ställen har planerna gått i stå på grund av att politiska partier slagits om att ta åt sig äran över att vara mest ”slow”, så icke i Falköping.

Falköping stoltserar med att stå på fyra ben: megalitkulturen (massor med forngravar), kommunikationerna, falbygdsmaten och platåbergen. Stan skryter dessutom med att vara Sveriges tredje högsta belägna kommun, förutom att vara kotvåa, alltså. Kvalitéer för Città slow, således. Ett annat unikum är att landets enda likkistefabrik finns här.

Hur långt har man då kommit med att vara ”slow”?

– Vi fortsätter med arbetet på att bli långsammast, men vi har inte kommit så långt. Det går l å n g s a m t betonar Conny Svensson, informationsansvarig i kommunen, och drar på ordet för att man ska fatta galoppen. Här skyndas det långsamt.

Under våren tog i alla fall de samlade partierna i kommunfullmäktige beslutet att projektanställa en person för att driva upp tempot.

Och vad är det man ska avnjuta långsamt, förutom natur och kultur? Nåt kulinariskt måste väl finnas med tanke på Italien är upphovslandet för Città slow?

– Grynkorv, kokt potatis och vit sås, mycket senap ska det vara. Vi har också morotspannkaka, som en slags landskapsrätt, berättar Conny Svensson.

Den italienska modellen uppstod när små och medelstora kommuner tappade medborgare och måste göra något åt det.  De beslöt sig att fokusera på dem som faktiskt var kvar och att de skulle trivas, det lockade till sig nya invånare.

– Det är det vi gör här i Falköping i stället för att ropa efter stockholmare.

Men alla Falköpingsbor verkar inte vara med på noterna. En, som ingår i LO-Tidningens föga vetenskapliga undersökning, säger att det är helstressigt på jobbet. En annan ger blanka tusan i grynkorv eftersom hon är vegetarian. Och långsamhet är inget att skryta med, tycker de.

– Man ska inte fastna i det där att slow står för långsam, det står ockå för livskvalitet. Vi har fått mycket gott gensvar över lag, fast alla gör förstås inte vågen, säger Conny Svensson.

I september ska Falköping stå värd för ett förmöte för svenska delegater i slow-ligan. För att kvala där måste man ha en slow-food förening, Convivium, som man säger på italienska. Kommunerna bedöms utifrån 54 kriterier inom sex områden där även medinflytande och vitalisering av demokratin bedöms. Det senare kan tala för att majoriteten kan få avgöra hur långsam Falköping får bli.

FAKTA: Falköping
Antal invånare: 40.000 varav 9.000 lystrar till namnet Rosa eller Maj-Britt och annat som kossor lystrar till.
Landskap: Västergötland i Västra Götalands län
Landskapsrätt: Grynkorven, som har ett eget sällskap och för övrigt är besjungen av Povel Ramel, består av korngryn, vatten, malet griskött och fläsk, gul lök, salt, kryddpeppar. Stoppas i krokfjälster, och kokas.