MUSIK. Två nordamerikanska arbetarhjältar möts när Bruce Springsteen släpper en skiva med Pete Seeger-låtar.

Pete Seeger, som fyller 87 år i år, åkte runt och spelade på fackföreningsmöten i USA redan på 1940-talet. Hans politiska sånger var djupt förankrade i folkmusiken. Seeger banade väg för 1960-talets amerikanska protestvåg med sånger som ”Where have all the flowers gone”, ”If I had a hammer” och ”Turn, turn, turn”.

På Bruce Springsteens hyllningsskiva We shall overcome, finns sånger från hela repertoaren med, även sådana som Pete Seeger inte skrivit själv. Titelsången ”We shall overcome” till exempel, är en gammal gospelsång som användes av den svarta medborgarrättsrörelsen.

Som vanligt gäller att orginalet är bäst. För oss som föredrar blues och folkmusik framför rock blir det kanske lite väl nyskapande. Men Bruce Springsteen är en bra artist med en bra publik, och ”We shall overcome” är ett fint exempel på det radikala USA som finns utanför Vita huset.

Titel: We shall overcome: The Seeger sessions
Artist: Bruce Springsteen

Kalle Holmqvist
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen