LO-förbunden leds av en anonym skara.

Ylva Thörn, Kommunal, Hans Tilly, Byggnads, och Stefan Löfven, IF Metall, syns och hörs mest, enligt de fackligt förtroendevalda i LO-opinion. Ylva Thörn toppar listan – men bara 44 procent tycker att hon hörs och syns tillräckligt. LO-opinon svarar på samma fråga för femte år i rad: Vilken eller vilka av LO-förbundens ordföranden tycker du syns och hörs tillräckligt i den offentliga debatten?

Årets siffror är rekordlåga. Tidigare år har den som hamnat i topp fått ungefär två tredjedelar av rösterna. Fem LO-förbund bytte ordförande förra året. Flera kända profiler försvann, inklusive Metalls Göran Johnsson och Handels Ninel Jansson. Deras efterträdare har inte lyckats fylla tomrummet – åtminstone inte än. Det tar tid att bli känd.

Stefan Löfven har varit IF Metalls ordförande i knappt ett halvår. 23 procent tycker att han syns och hörs i debatten – mot 60 procent för Göran Johnsson förra året. Lars-Anders Häggström har varit ordförande i Handels, det tredje största LO-förbundet, i nästan ett år. Bara två procent tycker att han hörs och syns. Hans företrädare Ninel Jansson kom upp i 28 procent förra året.

Alla tysta
34 procent i LO-opinion tycker inte att någon enda förbundsordförande syns och hörs tillräckligt. Det finns två uppfattningar om orsaken:
•  Medierna är bara intresserade av fackliga skandaler och tiger ihjäl facket i övrigt.
•  LO-förbundens ordföranden är för tysta.

– Jag saknar lite utspel emellan-åt. Kanske gemensamma utspel från LO-förbunden skulle tränga igenom andra mediala väsentlig-heter som Big Brother-Jessicas kärleksliv, funderar Sven-Olof Nilsson, byggnadsmålare i Värnamo och avdelningsordförande i Målareförbundet.

LO-förbundets storlek och stridbarhet, aktuella konflikter, mediernas dagordning och ordförandens tjänsteår på posten verkar avgöra graden av kändisskap eller anonymitet.

Ylva Thörn och Stefan Löfven hamnar rimligen högt därför att de leder de två största LO-förbunden. Vaxholmskonflikten har gjort Hans Tilly känd och skandalen kring Rönneberga kursgård lär ha bidragit. Transports Per Winberg är nummer fyra på listan, möjligen en följd av värderansportrån och av att Transport är ett stridbart förbund.

Guld att tiga vissa gånger
Även om den vanligaste uppfattningen i LO-opinion är att LO-förbundens toppar är för tysta, finns det en och annan som tycker att all publicitet inte är av godo.

Som Göran Kärrman, Botkyrka, reparatör vid Sydhamnens Trailerservice och kontaktperson i Metall:

– Ylva Thörn är tveklöst den förbundsordförande som man önskar vore tyst varje gång hon har yttrat sig offenligt.

Förr om åren kunde Göran Johnsson få ta emot liknande omdömen, men inte nu längre. Nu är det i stället en och annan som tycker att hans röst saknas. Fackliga ledare blir uppenbarligen mest populära när de har slutat.

FAKTA: De här toppar listan
Ylva Thörn, Kommunal 44%
Hans Tilly, Byggnads 33%
Stefan Löfven, Metall 23%
Per Winberg, Transport 14%
Sune Ekbåge, Pappers 9%

FAKTA: Tidigare års resultat
2005: Göran Johnsson 60%, Ylva Thörn 54%, Hans Tilly 31%.
2004: Göran Johnsson 66%, Ylva Thörn 49%, Ninel Jansson 30%.
2004: Göran Johnsson 66%, Ylva Thörn 49%, Ninel Jansson 30%.
2003: Ylva Thörn 68%, Göran Johnsson 46%, Ninel Jansson 20%
2002: Göran Johnsson 68%, Ylva Thörn 43%, Hans Wahlström 21%.