Gästarbetarnas hemskickade pengar är välkomna i Bogota, inte bara bland hundratusentals fattiga familjer utan även hos statskassan.

– Under 2005 mottog centralbanken 3,6 miljarder dollar (26 miljarder kronor). Denna summa är tre gånger mer än kaffeexporten, lika mycket som oljeexporten, den representerar 13 procent av statens inkomster och överstiger i pengar och stabilitet alla investeringar av utländska företag i Colombia, berättade Carlos Rodriguez, ordförande för den största landsorganisationen CUT inför sin styrelse i slutet av mars i år.

För ett par år sedan framställde företaget Verichip ett mikrochips som är lika stort som ett riskorn. Detta opereras in under huden och kan samla uppgifter om en person, till exempel blodgrupp, och vilka personkontakter som ska tas vid en olycka.

Det finns på marknaden flera olika slags chips som kan lokalisera ett föremål via en sändare och mottagare men dessa har hittills bara använts på djur. Men dagstidningen El Tiempo upplyser nu den colombianska allmänheten att ett annat mikrochips, som också opereras in i kroppen, via GPS (Global Positioning System) även kan spåra och lokalisera en människa. Uribe vill operera in chipset i sina landsmän som har destination USA innan de lämnar Colombia.

Läs också: Lättare utvisa med chips i kroppen

Dick Emanuelsson
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen