/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/1606lunde.jpg
Björn Lundén på lagret inne på bokförlaget som han startade i slutet av 80-talet. Sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt och Lundén har bland annat skrivit en bok om den arbetsmodell han uppfunnit. Foto: Pia Hanzi.


I en övergiven bank mitt ute i ingenstans sitter 37 motvallskärringar. De har skrotat alla regler, ratat kollektivavtalet och fått folk att häpna i snart 20 år. Gång på gång röstar personalen ner chefens förslag och affärerna går bättre än någonsin.

På det lilla bokförlaget i Näsviken i Hälsingland finns i princip inga regler. Där gäller SIM-principen.De anställda kommer och går som de vill, de tar semester eller tjänstledigt när de känner för det. Eftersom det inte finns några chefer att vända sig till är det upp till var och en av att sätta gränserna för inköp och rabatter.

Kvinnornas medianlön ligger högre än männens och arbetsgivaren lockar medarbetare att skaffa barn genom att betala ut tio procent av lönen under föräldraledigheten. De anställda äter frukost, lunch och fikar ihop, och många berättar öppet om sitt innersta privatliv för att få stöd av kollegorna.
– Det tar ett tag att bryta ner nyanställda, speciellt om de har lång arbetslivserfarenhet. Folk har med sig en bild av hur det ska vara. I många branscher är det ju till exempel så att man klättrar uppåt, och någon sådan hierarki finns inte här. Här är det platt, förklarar Björn Lundén.

Han är en av två delägare i företaget och grundaren av arbetsmetoden som heter Speed Intuition Management, eller SIM. En modell som har vuxit fram parallellt med att företaget Björn Lundén information har vuxit och utvecklats. Dessutom har Björn Lundén skrivit en bok om SIM.

I grunden bygger allt på att de anställda ska använda magkänslan, men det finns några tydliga huvudprinciper inom SIM. Den första är att alla ska kunna allt. På Björn Lundén information innebär det till exempel att författarna lär sig paketera beställningar och att lagerpersonalen har kunskap om böckernas indelning och användningsområde. På så sätt är ingen oersättlig och det fungerar att låta medarbetarna stanna hemma när de inte känner för att jobba.

Religiöst rykte
Den andra principen är att det inte ska finnas grupper inom gruppen på arbetsplatsen, alla ska hålla ihop. Därför börjar alltid nyanställda en och en, för att hinna komma in i gruppen och inte kunna gadda ihop sig med andra som är nya på företaget.
– Det där är ett envist rykte, att vi skulle vara en sekt, men allt vi gjort är att vi har hittat ett sätt att slippa den här förlöjligande barn-föräldrerelationen som finns överallt i arbetslivet. Jag har inte kvartsamtal med mina medarbetare och jag klappar dem inte på huvudet, för i den här modellen behövs inte det, säger Björn Lundén.
Men det är svårt att inte se likheterna med en storpappa eller ledare i denna 60-åriga, lätt solbrända och välmående man som entusiastiskt visar runt studiebesök varje vecka i lokalerna i Näsviken. Ofta drar han också in de anställda i resonemang genom att stanna till vid någons skrivbord.

– Eller vad säger du Jessica, är det så? Känner ni en press att stanna hemma när ni vet att det inte finns jobb för alla? frågar han Jessica Nordström som packar beställningar på lagret. Hon svarar nekande och försvinner in bland travarna.
Men även på tu man hand med de anställda hävdar de benhårt att
det inte finns några chefer på företaget och att delägarna ofta är de som blir hårdast ansatta när de föreslår hur företaget ska drivas. Något som är svårt att föreställa sig på andra ställen, men som hänger ihop med SIM-principen, är att alla är fast anställda. Vikarier finns inte eftersom det anses vara en så otrygg anställningsform att det är svårt för den anställda att kunna satsa helhjärtat på jobbet och våga ta risker.
– Det är medarbetarna som anställer nya. Oftast tar vi hit ett stort gäng med folk som söker jobb på en gång och så sätter vi oss i fikarummet och pratar. Då får gruppen skapa sig en bild av dem som vill jobba här och oftast hittar vi också folk som passar in i gruppen.

Ingen har någonsin fått sparken från bokförlaget, enligt Björn Lundén, men ett par har slutat självmant. Trots att SIM-metoden är uttalat anti-facklig finns det en hel del inslag som liknar fackets arbetssätt. Bland annat sköts löneförhandlingen genom att de som är intresserade samlas i en grupp som en gång om året plöjer läget och sedan tillsammans med resten av medarbetarna bestämmer vilka som ska få igenom sina krav på löneförhöjningar.
– Facket ryms här men det behövs inte. Vår arbetssituation är fackets våta dröm, och det är därför SIM fascinerar dem så mycket. Här har de anställda frihet och slipper trakasseras av tokiga chefer, säger Björn Lundén.

FAKTA: SIM i korthet
• Inga regler eller krav behövs för att driva ett framgångsrikt företag. Tvärtom krävs mer sunt förnuft hos de anställda och inga chefer. Då tvingas medarbetarna tänka efter i stället för att delegera.
• Öppen lönesättning, massor med löneförmåner, fri arbetstid och därför varken ob-tillägg eller övertidsersättning.
• Bokförlaget Björn Lundén information har inte kollektivavtal utan privata lösningar för pension och sjukförsäkringar.
• Ett axplock av förmånerna på Björn Lundén information: gratis frukostbuffé, lunch och fika, fri städning i hemmet, lön under föräldraledighet, privat pensionsförsäkring som täcker alla anställda, oavsett ålder. Träning på arbetstid, massage och rätt att ta semester när som helst.

Läs också: Fackets representant kvar på nåder