NY BOK. När Susan Nathan kom från Storbritannien till Israel för sju år sedan förverkligade hon en gammal dröm. Hon var drygt 50 år då, men redan som barn hade hon hänförts av sionismen. Nu såg hon fram emot att kunna höra till, att vara del av en majoritet. Därför utnyttjade hon Återvändarlagen, som ger alla utländska judar rätt att bosätta sig i Israel.

Men på plats upptäckte hon efterhand att hennes dröm var många andras mardröm. Här bor en miljon palestinier, som israelerna helst inte alls vill ha med att göra. I protest mot att de utestängdes från välfärdsstaten Israel flyttade Nathan efter två år från det judiska Tel Aviv till Tamra, en arabisk stad i Galiléen, för att lära känna israelarabernas historia. Där fick hon syn på ett annat Israel, vilket också är titeln på boken hon skrivit, som handlar om diskrimineringen av landets arabiska invånare.

Hon berättar om Israels tillkomst 1948 och hur hundratusentals palestinier då tvingades ut ur landet. De 150.000 som stannade kvar, har i dag vuxit till en miljon, och Nathan redovisar hur de systematiskt missgynnas när det gäller boende, arbetsmarknad, marktilldelning och utbildning.

Lögner som byggsten
Hon jämför med apartheiden hon mötte i Sydafrika, där hon tillbringade många somrar som barn. Oförrätterna, övergreppen och kränkningarna som palestinierna dagligen tvingas utstå är otaliga. Nathan pekar på nödvändigheten för judarna att ta ansvar för sin roll i den andra sidans historia och lidanden och sticker samtidigt hål på lögnen som staten Israel byggts på om ”ett land utan folk, för ett folk utan land”. Att landets tillkomst skedde på någon annans bekostnad tiger man om i Israel.

Ett annat Israel sätter fingret på det faktum att var femte invånare i Israel betraktas som andra klassens medborgare, att rasismen är statligt sanktionerad i ett land som berömmer sig av att vara områdets enda demokrati. Men som Nathan kallar en etnokrati, som med alla medel strävar mot att bli etniskt rent. Med sin bok lyfter hon med ett kraftfullt engagemang fram ett perspektiv som oftast skyms av våldsrapporteringen från de ockuperade områdena. Nathans bok är viktig för alla som vill fördjupa sin förståelse av konflikten i Mellanöstern.

Titel:
Ett annat Israel – Min resa över den judisk-arabiska gränsen
Författare:
Susan Nathan
Förlag: Ordfront

Eva Dandanelle
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen