/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/ohrzen.jpg
Brevbäraren Christer Ohrzén är också skyddsombud och därför engagerad i kontorets planer på ett nytt fikarum.

Slöfockar och rökare är de som har minst att säga till om. LO-Tidningen har snappat upp de senaste inredningstrenderna i svenska fikarum och besökt postkontoret som får chansen att riva ut det gamla och börja om på ny fikakula.

Vid halv tio varje dag sjunker ljudnivån bland sorteringshyllorna och buntarna med reklam på utdelningskontoret i Gävle centrum. I stället stiger decibelantalet en bit bort i fikarummet där brevbärarna samlas för en halvtimmes rast innan de
går ut på sin dagliga tur.
– Det blir snabbt bullrigt här, vi har för lite textilier som dämpar ljudet när alla samlas samtidigt, säger Christer Ohrzén, brevbärare och skyddsombud på posten i Gävle.
Där ska det sparas pengar, bland annat genom att tre kontor slås ihop till två, och som bonus får då de anställda på Waldenströmsgatan nytt fikarum.
– Den största förändringen blir att vi får ett nytt och fräscht fikarum som vi ser till att engagera oss i från början. Annars är det mest små förändringar, som en extra mikro, berättar Christer Ohrzén.

Än är det ett tag kvar innan själva inredningen drar igång men för att den ska bli lyckad krävs ett bra förarbete.
– Ofta vet man inte vilken funktion rummet har, till skillnad från resten av platserna på kontoret. Blir det bra är det just för att man har tänkt igenom hur det ska vara. Till exempel är det viktigt att veta hur många som ska få plats i rummet samtidigt. Vilka är behoven och vilka regler ska man ha i sitt fikarum? Sådant är viktigt, säger Tina Björeman, som tillsammans med två arkitekter inreder kontor åt Ikeas kunder. Under åren har hon lagt märke till en tydlig trend inom just fikarum.
– Väldigt många som vill ha en loungekänsla med lite mjukare möbler. För man har förstått att man har ett behov av att koppla av, även på jobbet.

Myshörnorna uteblir
Ändå har inte divaner, soffor och mjuka puffar slagit igenom helt.
– Dels är det svårt att hålla rent, dels handlar det om hur trevligt ett fikarum ska vara. En del uppdragsgivare har tänkt igenom hur länge folk ska sitta där. Det kanske är meningen att man ska ta en snabb fika och då är ståbord bra eftersom de kan användas till kortare möten också. Tänk efter, tänk efter, tänk efter, manar Tina Björeman.
Och för brevbärarna på posten där det ska sparas pengar finns det dubbla hinder för loungestilen.
– Jag tror att det är omöjligt att inreda ett fikarum för arbetare med mjuka möbler. De klarar inte den typen av arbetskläder, säger Tina Björeman.
– Och så är det väldigt olika hur mycket företag satsar på sina fikarum. Precis som med trycksaker är det en profilskapare som signalerar vad det är för typ av företag. En del reklamföretag kan till exempel satsa mycket på utrymmen som kunder ser. Men sedan finns det de som tvärtom inte vill signalera för mycket lyx utan snarare återhållsamhet.

En annan tydlig trend  är att läget är risigt för rökarna. Enligt inredarna är det ovanligt att företagen väljer att bygga rökbås inomhus. I stället åker rökarna ut på gatan. I Gävle finns rökrutan på lastbryggan.
– Jag tror inte på någon modern lösning för dem för jag är helt emot rökning. När vi nu får nytt fikarum blir de troligen kvar
där ute de stackarna, säger Christer Ohrzén.
Men det är inget som stör honom. Faktum är att Christer Ohrzén inte kan komma på någonting som han skulle vilja men inte får ha i det nya fikarummet.
– Jag är van vid att få som jag vill. Skulle jag önska mig något skulle det vara att de inte lagade kaffeautomaten, så att kaffet  var gratis även i fortsättningen.

FAKTA: Christer Ohrzén väljer
Soffor eller pinnstolar
Gardiner eller persienner
Tavlor eller planscher
Värmeskåp eller mikro
Plastblommor eller riktiga
Tygduk eller vaxduk